Oboseala cronică: cum te tratezi singură

1 70645 original jpg jpeg

Autoterapia – vindecarea pe cale naturală a unei boli, fără ajutor medical – poate fi o soluţie în cazul sindromului oboselii cronice. Strategia avută în vedere reducerea simptomelor şi ameliorarea capacităţii persoanei suferinde de a face faţă activităţilor cotidiene.

În vederea tratamentului,este important ca bolnavul să cunoască bine boala,să-i recunoască semnele şi să ştie să se oprească atunci când simte că şi-a depăşit limitele. Cunoaşterea tehnicilor de relaxare este esenţială.

Ce este oboseala cronică

Afecţiunea se manifestă ca stare de rău sau o oboseală disproporţionată după un efort mediu. Apar dureri musculare şi articulare şi o stare de rău generalizată,fără ca medicul să le poată atribui unei maladii anume. Bolnavul poate suferi de pierderi de memorie pe termen scurt,confuzie,dificultate de a se concentra,hipersensibilitate la zgomot sau lumină,ameţeală,palpitaţii,transpiraţie excesivă,alergii,probleme gastro-intestinale şamd.

Cum acţionezi

Din experienţa personală,stabileşte-ţi limitele de la care orice activitate declanşează sau agravează efectele sindromului. Încearcă să lărgeşti,treptat,aceste limite,fără a te forţa. Programează-ţi momentele de odihnă şi de relaxare. Dedică-ţi timp activităţilor care-ţi fac plăcere. Foloseşte toate tehnicile posibile pentru a-ţi ameliora somnul:aromaterapie,băi călduţe,exerciţii de respiraţie,meloterapie (tratament prin muzică). Culcă-te la aceleaşi ore.

De ce e importantă dieta

O alimentaţie echilibrată întăreşte organismul. Mănâncă la ore regulate,bea suficiente lichide. Dacă e nevoie,ia suplimente alimentare. Dieta trebuie să fie bogată în fibre,în prebiotice şi probiotice,pentru reechilbrarea tranzitului şi a florei intestinale. Rezolvă cu medicaţie recomandată de doctor probleme digestive sau cele legate de sindromul colonului iritabil.

Exerciţiile fizice sunt importante

Activitatea fizică ar trebui să aibe loc sub supravegherea unei persoane care are cunoştinţe despre boală. Obiectivul programului de exerciţii este acela de a-ţi ameliora capacitatea de a face faţă problemelor zilnice. Intensitatea şi ritmul exerciţiilor se stabilesc după evaluare prealabilă.