Pregătește-ți grădina pentru iarnă. 13 sfaturi utile

După ce până la finalul toamnei te-ai bucurat din plin de recoltele din grădină sau de frumoasele flori, ești tentată să închizi poarta grădinii și să îi permiți naturii să își urmeze drumul firesc.

planta de gradina iarna jpg

Trebuie să știi că, dacă grădina este pregătită pentru iarnă corespunzător, plantele rămase au toate șansele să treacă cu brio peste iarnă, iar la primăvară, grădinăritul va fi mai ușor. Un ghid complet de întreținere a plantelor de grădină în perioada iernii te va ajuta să pregătești grădina corespunzător, iar la primăvară vei depune mai puțin efort.

Iată 13 sfaturi utile pentru a avea o grădină pregătită pentru iarnă:

1. Îndepărtează buruienile

Majoritatea buruienilor ar fi putut fi curățate în perioada de vegetație. Dacă timpul nu ți-a permis până acum, îndepărtează-le cu tot cu rădăcină și astfel vei preveni apariția lor în primăvară.

2. Curăță plantele bolnave

Frunzele bolnave, chiar dacă au căzut pe sol, vor facilita iernarea sporilor microorganismelor cauzatoare de boli sau a dăunătorilor. Dacă în sezonul de vegetație te-ai confruntat cu probleme de sănătate ale plantelor și nu ai avut timp să intervii, acum este momentul să le elimini. Dacă frunzele sunt sănătoase, pot rămâne pe sol oferind protecție rădăcinilor și îmbogățind solul cu materie organică.

3. Evaluează plantele din grădină

Pentru plantele din grădină care au fost cultivate timp de un sezon, este timpul să faci o evaluare, pentru a stabili dacă s-au comportat corespunzător sau nu condițiilor climatice și de sol din grădina ta. Dacă în urma evaluării constați că anumite plante nu se pretează culturii locale, ar fi bine să te informezi despre alte soiuri și hibrizi de plante disponibile în România.

4. Efectuează tăieri

Anumite plante perene pot fi tăiate din toamnă. Pomii și arbuștii fructiferi, vița-de-vie sau plantele aromatice precum rozmarinul și salvia pot fi tăiați în această perioadă. Plantele perene care produc flori primăvara nu se mai taie în această perioadă, deoarece vei îndepărta mugurii floriferi. Forma acestora se poate corecta imediat după înflorire.

5. Fertilizează

Îngrășămintele organice precum gunoiul de grajd și compostul, dar și îngrășămintele pe bază de fosfor și potasiu, se distribuie toamna pe teren. Astfel, nutrienții pot să treacă într-o formă asimilabilă de către plante.

6. Seamănă legume

Anumite culturi de legume, precum ceapa, usturoiul, ridichile, spanacul, uneori chiar și salata, pot fi semănate din toamnă. Condiția esențială pentru supraviețuirea lor peste iarnă este să apuce să formeze minimum două frunze adevărate până la venirea gerului. Primăvara vor porni în vegetație după dezgheț.

7. Plantează

Toamna este sezonul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi, a arborilor și arbuștilor ornamentali. Plantați în această perioadă, puieții vor intra în vegetație mai repede primăvara, beneficiind de hidratarea optimă în urma topirii zăpezilor.

8. Amenajează grădina cu flori

Pomii fructiferi și plantele legumicole sunt necesare într-o grădină, dar e atât de liniștitor când îmbini utilul cu plăcutul! Alege plantele perene preferate care se pretează pentru plantarea de toamnă precum florile bulboase: narcise, lalele, iriși ori câteva tufe de trandafiri și dă culoare grădinii.

9. Adaugă un strat de mulci

În special pentru plantele sensibile la îngheț, dar nu numai, aplicarea unui strat de mulci va reduce evaporarea apei din sol, va menține temperatura sub limita de îngheț la nivelul rădăcinilor și protejează rădăcinile plantelor asupra șocurilor provocate de alternanța îngheț-dezgheț.

10. Pregătește gazonul

Firele prea lungi de iarbă sau lipsa uniformității lor vor duce la apariția unor pete maronii la primăvară. Poți preveni acest fenomen dacă până la venirea înghețului menții gazonul la același nivel. De asemenea, poți aplica o fertilizare specifică de toamnă pentru gazon, care va întări firul de iarbă și va oferi rezistență la ger.

11. Închide sistemul de irigare

Pentru a preveni defecțiunile și pagubele produse de îngheț, specialiștii recomandă ca sistemul de irigare să fie golit și, după caz, deconectat.

12. Pregătește uneltele

După cum sugerează și proverbul popular „Omul gospodar își cumpără vara sanie și iarna car”, toamna, după terminarea lucrărilor în grădină, e momentul pentru a evalua starea uneltelor de grădinărit și dacă e cazul, să intervii cu reparații sau cu un plan de achiziționare a altora noi.

13. Pregătește locul pentru plantarea bradului de Crăciun

Dacă intenționezi să achiziționezi un brad de Crăciun în perioada imediat următoare, pregătește-i groapa de plantare înainte ca solul să înghețe. Poți proteja gaura, preventiv, în cazul în care va ninge.

Am adunat pentru tine 13 idei pe care le poți realiza pentru a-ți pregăti grădina pentru iarnă și deoarece mai este încă atât de multă treabă de făcut, îți dorim mult spor!

sursa foto flowertime.ro