Preparatele din soia: sănătoase sau nesănătoase?

1 78000 original jpg jpeg

O alternativă la preparatele din carne, cele obţinute din soia sunt potrivite pentru perioadele în care ţii post sau dacă ai ales să fii vegetarian. Desigur, le poţi consuma şi în orice altă zi, însă oare sunt bune pentru sănătatea ta?

Cât este de sănătoasă soia

Soia este o sursă de proteine care, spre deosebire de carne, te ajută ajută să previi riscul apariţiei bolilor de inimă. Cel mai des este consumată sub formă de tofu, un înlocuitor al brânzei obţinute din lapte. Deşi există păreri pro, care susţin consumul de soia, pentru că te poate ajuta să nu iei în greutate şi are proprietăţi antioxidante, există şi ideea potrivit căreia aceasta nu ar fi sănătoasă. Aceste lucru se întâmplă din cauză că soia conţine în mod natural compuşi estrogeni, numiţi isoflavone şi care au stârnit o serie de controverse. Se crede că pot avea un impact negativ asupra organismului pentru că mimează funcţia estrogenilor, în special în cantităţi mari, căci un nivel ridicat al estrogenilor creşte riscul apariţiei cancerului la sân.

Sursă de hrană

În China, Japonia şi Korea, mai mult de 2 miliarde de oameni sunt consumatori de soia, aceştia mâncând zilnic o cantitate de 30 de ori mai mare decât restul lumii. Soia face parte din dieta lor nu de sute de ani, ci mai degrabă de mii de ani.

Beneficiile consumului de soia

În urma studiilor realizate de-a lungul anilor despre beneficiile pe care soia le aduce organismului, s-a constatat că aceasta este bună în cazul bolilor cardiovasculare şi a prevenirii diverselor tipuri de cancer. De asemenea, soia conţine grăsimi polinesaturate, fibre, vitamine şi minerale în cantităţi mari. Persoanele care suferă de hipotiroidie ar trebui sa aibă grijă când consumă soia, deoarece aceasta poate interfera cu abilitatea de a absorbi hormonii tiroidieni. De aceea, se recomandă să se aştepte câteva ore înainte de a mânca orice produs din soia imediat după administrarea medicamentelor.

Care e cel mai bun tip de soia?

Desigur, soia cât mai puţin procesată sau fermentată este cea mai bună variantă, spun nutriţioniştii. Orice produs care conţine soia modificată genetic trebuie evitat, deoarece nu este bun pentru organism. Cele mai bune produse sunt laptele de soia, tofu şi edamamele, boabele crude de soia.

: