Secretele unei bucătării funcționale

Bucătăria este, în orice casă, o zonă de maximă importanţă, iar asta vine din faptul că, prin excelență, este un spațiu multifuncțional, fiind atât locul unde se pregătește mâncarea, cât și unul cu un important rol social de comuniune a familiei.

image

O bucătărie perfectă, în mod paradoxal, nu depinde de dimensiunea acesteia, ci de modul în care este organizată și amenajată, pentru că de aici vine funcționalitatea sa. Respectarea câtorva secrete va face din bucătărie un spațiu perfect.

Triunghiul funcțional

Elementele de rezistență din bucătărie sunt cele care fac spațiul funcțional, iar alegerea lor necesită coordonare și adaptare cu nevoile reale ale casei și ale familiei. Fiecare dintre acestea defineşte scopul pe care-l are bucătăria și trebuie să fie potrivite dimensiunii și stilului de amenajare al acesteia. 

Sunt trei elemente care formează triunghiul funcțional. Primul este chiuveta de bucatarie, un veritabil punct nodal. Aceasta trebuie să fie calitativă, suficient de mare, ușor de întreținut și de curățat, rezistentă, perfect montată și completată de o baterie ușor manevrabilă și funcțională care să poată răspunde la mai multe necesități. Util este ca sistemul de scurgere să fie unul simplu de demontat și de montat pentru a putea fi curățat și igienizat de fiecare dată când este nevoie.

Urmează, în ordine, celelalte două elemente importante: zona de gătit și frigiderul. Condiția principală este ca la alegerea acestora să se țină seama de spațiul disponibil, iar varianta pieselor incorporabile, inclusiv pe verticală, este mereu una salvatoare care merită luată în calcul.

Sursele de lumină

Bucătăria are nevoie de multă atenție atunci când sunt montate sistemele de iluminare artificială. Lumina este o parte esențială pentru că definește spațiul, delimitează zonele de lucru și, nu în ultimul rând, creează scenografia necesară pentru fiecare dintre funcțiile acestei încăperi: prepararea mâncării, zona socială de luat masa sau spațiu suplimentar de lucru.

Secretul unei amenajări reușite este folosirea a mai multor surse de lumină poziționate pe 2-3 planuri diferite: în tavan, la nivelul blatului de lucru și al aragazului. Poate fi o idee bună utilizarea unor soluții neconvenționale, cum ar fi o veioză sau chiar un lampadar, dacă spațiul permite, ori un sistem de iluminat cu leduri, eventual din categoria celor care pot produce lumină colorată pentru a crea o scenografie care să se poată adapta la orice situație.

Utilizarea surselor de lumină caldă este un alt amănunt care merită luat în calcul pentru o atmosferă plăcută și atrăgătoare.

Spațiul de stocare inteligent

Indiferent dacă bucătăria este mare sau mică, închisă sau deschisă, există soluții inteligente de depozitare. Folosind rafturile, benzile magnetice sau standuri etajate, se poate elibera o suprafață importantă de pe blaturile de lucru și în dulapuri.

Dulapurile înalte sunt excelente, pentru că oferă spații generoase. De asemenea, sunt ideale pentru încorporarea electrocasnicelor. Cu toate acestea, trebuie utilizate cu maximă atenție, deoarece sufocă spațiul și dau un aspect aglomerat. Este bine de știut că dulapurile verticale nu se așază niciodată în lateralele ușii și ale ferestrei. Locul lor ideal este în zonele umbrite pentru ca volumul lor să fie diminuat vizual.

Un truc care funcționează este gruparea corpurilor înalte pe un perete pentru un decor organizat. Dulapurile pe verticală trebuie să se continue cu zone orizontale ca să echilibreze spațiul.

Soluția pentru a avea o bucătărie frumoasă, în care orice activitate ai desfășura să te simți bine, este aceea de a combina stiluri, materiale și culori. Poți obține un stil propriu, asociind piese de mobilier în funcție de nevoi și de ceea ce îți place și ți se potrivește.

Sursa foto: Shutterstock.com