Ştii care sunt avantajele cuţitelor ceramice?

1 60759 original jpg jpeg

Cuţitele ceramice sunt foarte apreciate de profesioniştii într-ale gătitului, dar şi de gospodinele din întreaga lume, pentru avantajele pe care le oferă în comparaţie cu cele din inox.

Cuţitele ceramice de calitate au în compoziţie oxid de itriu şi oxid de zirconiu,care le conferă o duritate deosebită,apropiată de a diamantului,şi o calitate sporită. Au lame rezistente,de aceea pot fi folosiţi pentru a tăia felii,cu mare precizie şi fineţe,mezelurile,peştele,legumele şi fructele,carnea dezosată. Pot fi tăiate cu fineţe chiar şi legumele proaspete sau roşiile.

Iată câteva avantaje în bucătărie ale cuţitului de acest tip:

Nu are nevoie de ascuţire

Materialul dens şi tranşant permite tăiarea cu precizie a diverselor alimente – ascuţimea lamei ceramice este de 30 de ori mai mare ca cea a unei lame din oţel. Sunt genul de ustensile care nu au nevoie să fie ascuţite.

E antiaderent

Materialul din compoziţie este uşor,ceea ce permite mânuirea fără probleme a ustensilei cu pricina. Rezistă la temperaturi înalte şi este antiaderent.

Nu se toceşte

Lama se toceşte greu şi durează mai mult ca la cuţitele tradiţionale

E anti-alergic

Lama ceramica este biocompatibilă şi anti-alergică,materialul care intră în compoziţia sa fiind utilizat în medicină,pentru proteze ortopedice sau dentare.

Nu se oxidează

Poţi lăsa la înmuiat cuţitele ceramice peste noapte,fără probleme,fiindcă ceramica nu se oxidează în contact cu apa.

Nu se uzează

Materialul de bază al acestor tipuri de cuţite nu intră în reacţie cu aciditatea alimentelor – ceea ce nu e cazul cuţitelor din oţel. Prin urmare,lama nu se uzează pe măsura utilizării.

Se întreţine uşor

Se spală uşor cu apă şi cu un pic de soluţie de vase.

Nu schimbă gustul alimentelor

Nu alterează gustul alimentelor,spre deosebire de anumite lame din oţel,şi nu transmite mirosurile. De asemenea,nu transmite ioni metalici alimentelor.

Bine de ştiut!

Dincolo de toate aceste avantaje,lamele ceramice prezintă şi câteva inconveniente:

  • Nu pot fi folosite pentru a dezosa şi pentru a tranşa alimetele congelate.
  • Cele pe care le cumperi la preţ modic sunt casante şi fragile.
  • Foloseşte-le întotdeauna pe un tocător din plastic sau lemn,niciodată pe o suprafaţă dură,ca marmura,sau pe farfurie.
  • Dacă le speli în maşina de spălat vase,pune-le separat de celelalte tacâmuri,dată fiind fragilitatea lor. La fel,când le strângi  în sertare,păstrează-le separat de tacâmurile metalice.
  • Nu le folosi pentru mărunţirea verdeţurilor sau tocarea usturoiului – sunt eficiente doar pentru tranşarea fină a alimentelor.
  • Mânuieşte-le cu atenţie,pentru că sunt foarte ascuţite şi te poţi uşor accidenta.

Citeşte şi:

Aşa scapi de petele de pe haine

Dotări pentru o bucătărie sigură