5 surse bune de Omega-3 care favorizează longevitatea

Alimentele procesate prezente în cantităţi din ce în ce mai mari în dieta de zi cu zi tinde să reducă aportul zilnic de acizi graşi Omega-3 care contribuie la sănătatea cardiovasculară, reduc nivelul de colesterol rău şi protejează sistemul nervos. Ai grijă să nu-ţi lipsească aceste surse de Omega-3!

image

Omega-3 este un acid gras esențial care joacă un rol important în sănătatea cardiovasculară, a creierului și a articulațiilor. Un aport de aproximativ trei grame pe zi este adesea de ajuns pentru a satisface necesităţile organismului. Dacă apelezi la suplimente alimentare, este indicat să-l iei chiar înainte de a merge la culcare pentru a evita eventualele simptome de reflux gastroesofagian şi arsuri la stomac pe care le pot provoca acizii graşi.

Pentru a maximiza efectele benefice ale acizilor graşi Omega-3, este important să ştii că este solubil în grăsimi, de aceea este mai bine absorbit atunci când este ingerat la mesele care conțin grăsimi sănătoase. Pe de altă parte, alimentele bogate în fibre pot interfera cu absorbția Omega-3. Dacă preferi să-ţi procuri acizii graşi din alimente, cele de mai jos nu trebuie să-ţi lipsească!

Avocado

Dintre sursele bune de acizi graşi Omega-3 se remarcă avocado. O sută de grame din acest fruct furnizează 111 miligrame de Omega-3.

Avocado îţi acoperă şi necesarul zilnic de vitamina C, E, K și B6, precum și riboflavină, niacină, acid folic, acid pantotenic, magneziu și potasiu. Avocado conține niveluri ridicate de grăsimi sănătoase și benefice, care prelungesc senzaţia de saţietat. Consumul de grăsimi încetinește descompunerea carbohidraților, ceea ce ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge la un nivel normal.

Te-ar mai putea interesa: Benefic pentru creier! Acesta este alimentul care îmbunătățește memoria și reduce anxietatea

Somon

Unul dintre cele mai bogate alimente nutritive, somonul conține proteine de înaltă calitate și diverși nutrienți, inclusiv Omega-3 şi cantități mari de vitamina D, seleniu și vitamine B. Studiile arată că persoanele care mănâncă în mod regulat pește gras, cum ar fi somonul, au un risc mai mic de afecțiuni precum boli de inimă, demență și depresie.

Nuci

Principala sursă de Omega-3 o reprezintă nucile. Pot fi folosite cu ușurință ca gustare, în aluaturi de pâine, ca atare, în deserturi, cu cerealele de dimineaţă sau în salate. Doar o porție de 30 g oferă 2,2 g de Omega-3. Uleiul de nucă poate fi folosit ca sos de salată şi este, de asemenea, o bună sursă vegetală de Omega-3.

Vezi şi: Când ştii că trebuie să consumi mai multe grăsimi sănătoase? Iată câteva semnale pe care ţi le poate da organismul!

Seminţe de in

Aceste semințe mici sunt adesea măcinatemsau presate pentru a le extrage uleiul. Reprezintă una dintre cele mai bogate surse de grăsimi Omega-3 acid alfa-linolenic. Semințele de in sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, magneziu și alți nutrienți. Au şi un raport mare de Omega-6 la Omega-3 în comparație cu majoritatea celorlaltor semințe de plante oleaginoase, potrivit Healthline. Deoarece sistemul digestiv nu pot descompune cojile exterioare dure ale semințelor de in întregi, aceste seminţe trebuie măcinate sau lăsate la hidratat.

Seminţe de chia

O altă sursă de Omega-3 pe bază de plante, dar una dintre cele mai bogate, semințele de chia pot fi folosite ca o alternativă excelentă la cerealele de la micul dejun atunci când sunt înmuiate peste noapte în lapte sau iaurt pentru a face budincă de chia, adăugate la smoothie-uri sau folosite pentru a face un desert hrănitor. Doar o lingură conține peste 2 g de Omega-3 ceea ce o face o sursă vegană mai bună a acestei grăsimi esențiale extrem de importante.

Alte surse bune de Omega-3

- broccoli,

- ovăz,

- spanac,

- ridichi,

- sardine,

- soia.

FOTO: Shutterstock