Ştii să păstrezi corect alimentele la rece?

1 67772 original jpg jpeg

Până să ajungă în farfurie, mâncarea poate deveni un adevărat pericol, dacă nu ştii să o păstrezi în condiţii de maximă siguranţă.

Bacterii,mucegaiuri şi drojdii

În procesul de alterare a alimentelor,rolul hotărâtor revine bacteriilor,mucegaiurilor şi drojdiilor. Prin enzimele pe care le conţin,aceste microorganisme descompun substanţele organice,iar alimentul capătă astfel însuşiri organoleptice neplăcute şi chiar efecte toxice sau alergice. Cu cât temperatura de păstrare a alimentelor va fi mai scăzută,cu atât riscurile alterării vor fi mai mici. Atenţie! În afara microorganismelor de alterare,au acţiune nocivă şi microorganisme patogene (salmonella,stafilococi enterotoxici,colibacili,proteus etc).

Temperatura ideală în frigider

Faţă de alte metode de păstrare (uscare,afumare,sărare şamd),frigul prezintă avantajul că nu modifică nici compoziţia alimentuluinatural sau prelucrat şi nici însuşirile lui organoleptice. În mod optim,frigiderul ar trebui să menţină o temperatură cuprinsă între 0 şi+5°C. De multe ori însă,limita superioară este depăşită (până la+8 ...+10°C) mai ales când aparatul este supraîncărcat şi când e dechis des. În acest fel,temperatura nu mai este optimă pentru păstrarea alimentelor.

Foloseşte corect frigiderul!

Reţine acest set de reguli:

-Se pun la păstrat numai alimente proaspete şi fără semne de alterare pentru că frigiderul nu corectează defectele produsului alterat.

-Supraîncărcarea frigiderului scade eficienţa răcirii.

-Frigiderul trebuie trebuie spălat şi dezinfectat periodic,pentru a se îndepărta mirosurile neplăcute şi microorganismele.