Sustenabilitatea acasă, la muncă și în concediu: iată de ce ar trebui să ai un stil de viață eco-friendly!
În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane au început să conștientizeze faptul că, pentru a asigura o viață sănătoasă pentru următoarele generații, e necesar să luăm decizii responsabile, menite să protejeze mediul înconjurător.
Dacă fiecare ar încerca să reducă impactul pe care îl are asupra naturii, atunci nivelul de poluare ar scădea și ne-am putea bucura cu toții de o viață mult mai armonioasă. De aceea, este recomandat să aplici câteva trucuri utile pentru a adopta un nou stil de viață cât mai sustenabil!
Sfaturi pentru un stil de viață sustenabil
Fie că te afli acasă, la muncă ori în vacanță alături de familie și prieteni, mereu apar ocazii pentru a face o alegere eco-friendly, care să nu dăuneze mediului înconjurător. Fiecare aspect contribuie la construirea unui stil de viață sustenabil. De aceea, chiar dacă nu vei reuși întotdeauna să te orientezi către varianta sustenabilă, este important să integrezi, încetul cu încetul, noi obiceiuri care îți vor modifica în bine stilul de viață!
În acest sens, un stil de viață sustenabil înseamnă să folosești variante alternative, care nu pun presiune asupra resurselor planetei. Prin schimbări mici, dar de efect, vei reduce amprenta de carbon pe care o generezi, iar acest lucru înseamnă, în final, protejarea mediului, a oamenilor și a viețuitoarelor!
De exemplu, acasă ai putea aplica niște schimbări mici, cum ar fi:
- să consumi mai puțină energie (dacă nu folosești imediat un dispozitiv, nu uita să-l scoți din priză);
- să folosești produse de curățat care au o toxicitate mai redusă;
- să repari în loc să cumperi un produs nou (dacă un obiect s-a stricat, atunci încearcă să ceri sfatul unui specialist înainte de a arunca obiectul stricat, deoarece acesta ar putea fi reparat).
Chiar și atunci când mergi în vacanță și te relaxezi după o perioadă obositoare din viața ta, nu uita că poți lua decizii care să protejeze natura. Dacă și tu te relaxezi, atunci acordă și mediului un moment de răgaz, ca să nu mai aibă de înfruntat poluarea! În acest sens, poți:
- să reduci folosirea plasticului (poți purta în geantă o sacoșă de pânză, pe care să o reutilizezi de fiecare dată când vrei să cumperi ceva dintr-un magazin);
- să lași spațiul verde așa cum l-ai găsit (strânge deșeurile înainte de a pleca de la plajă ori din zona de camping și lasă locul așa cum era atunci când ai sosit);
- să nu arunci deșeurile sau resturi de mâncare în lacuri, râuri, mări, oceane etc.
Acasă și în concediu poți aplica aceste măsuri benefice pentru natură, dar nu uita că și la muncă pot fi urmate aceleași reguli. Însă, pe lângă faptul că poți aplica aceste măsuri și în spațiul de lucru, trebuie să ai în vedere că și companiile sunt nevoite să respecte o legislație specială privind mediul. Astfel, dacă administrezi o companie, nu uita că ai nevoie de un partener de încredere, care să înțeleagă beneficiile sustenabilității și să te ajute să pui în practică aceste măsuri eco.
În acest sens, Andreea Abălaru, consultant de mediu Stratos înțelege perfect nevoia pentru un stil de viață și de muncă sustenabile. Facultatea de Ingineria Mediului, din cadrul Universității Politehnica, a ajutat-o să-și formeze competențele necesare cerințelor moderne de mediu. Andreea oferă clienților săi tot sprijinul necesar pentru a se conforma cu legislația din domeniul mediului. De aceea, printre responsabilitățile sale, se regăsesc:
- identificarea obligațiilor de mediu și găsirea soluțiilor pentru un business prietenos cu mediul;
- obținerea documentelor de reglementare (autorizații de mediu, avize de mediu, acorduri de colectare a apelor uzate etc.);
- întocmirea studiilor de mediu.
Andreea este unul dintre partenerii care te pot ajuta să obții, chiar și la muncă, acel stil sustenabil și să găsești cele mai potrivite decizii pentru a dezvolta afacerea și pentru a proteja mediul, în același timp!
În concluzie, este necesar să devenim conștienți de modul în care afectăm ecosistemul și să facem, chiar de astăzi, alegeri mai bune, care nu dăunează mediului. De la alimentele pe care le consumăm și până la aerul pe care îl respirăm, natura ne oferă elementele de care avem nevoie pentru o viață armonioasă și sănătoasă, ține numai de noi să luăm decizii care au o însemnătate mai mare decât ne-am putea imagina!
Sursa foto: Shutterstock.com