Cătina, planta-minune a sezonului de răceli şi gripe. Ce beneficii aduce şi cine o poate consuma

1 catina jpg jpeg

Cătina (denumită ştiinţific „Hippophae Rhamnoides‟) este un arbust fructifier care şi-a câştigat popularitatea datorită conţinutului bogat şi variat de vitamine şi compuşi. Iată cum o poţi consuma şi se beneficii îţi poate aduce!

Cătina are o arie mare de răspândire, fiind considerată un remediu natural pentru o mulţime de afecţiuni ale organismului. Este originară din Asia Centrală, iar în România poate fi întâlnită atât în regiunile muntoase, cât şi în nisipurile litorale. De la cătină se consumă fructele, care pot fi de culoare albă, portocalie sau roşie. Fructele de cătină se recoltează începând din luna august şi până la primul îngheţ.

Beneficiile cătinei

Această plantă conţine o serie de compuşi şi vitamine, precum: Vitamina A, Vitaminele B (B1, B2, B6 şi B9), Vitamina C, Vitamina E, Vitaminele E, P, K, F, antioxidanţi, calciu, magneziu, fier, potasiu, acizi graşi, beta caroten. Datorită acestui conţinut valoros, cătina este benefică pentru sănătatea inimii, deoarece îmbunătăşte tensiunea arterială şi nivelul de colesterol din sânge, întăreşte sistemul imunitar şi ameliorează simptomele răcelii, îmbunătăţeşte digestia şi previne apariţia ulcerului gastric, protejează pielea împotriva razelor UV, ajută în tratarea eczemelor, urticariilor, dermatitei, vergeturilor, acneei, tratează oboseala cronică şi îmbunătăţeşte vederea.

Cum se consumă cătina?

Din cauza gustului acrişor şi amărui, cătina este consumată, în general, sub formă de sirop, ceai, suc, tinctură, pulbere, ulei sau extract.

Pentru a prepara siropul de cătină, trebuie să speli bine fructele şi să le treci prin maşina de tocat. Compoziţia rezultată o treci printr-o sită, iar sucul rezultat îl amesteci cu miere de albine, în aceeaşi proporţie. Amesteci toată compoziţia şi o trasferi în sticle închise la culoare, într-un loc răcoros.

Pentru prepararea ceaiului, trebuie să usuci bine fructele la cuptor, până când îşi modifică culoarea. Pui fructele uscate peste apă clocotită. Laşi la infuzat şi adaugi miere. 

Există contraindicaţii?

În general, consumul de cătină este sigur, însă persoanele cu tensiune arterială scăzută, cele alergice, cele care urmează să fie supuse unei intervenţii chirurgicale, femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să o evite.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

ÔÇ×Inneun geudaero ui pibu, meikeop eopsi!ÔÇØ sau de ce frumuset╠ªea i╠éncepe cu un ten curat  JPG
Cheesecake cu mango  Sursa foto shutterstock 1358799743 jpg
Jeff Bezos  foto   Profimedia jpeg
Curry de spanac  Sursa foto shutterstock 2191623761 jpg
smiling woman looking camera while dusting kitchen jpg
clickpentrufemei ro kowon vn R3KYh1a3xfU unsplash jpg
Tarta cu mango  Sursa foto shutterstock 256127164 jpg
Dovlecei gratinati  Sursa foto shutterstock 1761536825 jpg
CPF (1) jpg
Tarta de afine  Sursa foto shutterstock 1806091114 jpg
clickpentrufemei (3) jpg
Chec cu dovlecei  Sursa foto shutterstock 110261372 jpg
2897 jpg
Cheesecake cu lamaie la pahar  Sursa foto shutterstock 464383022 jpg
wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg