Cătina, planta-minune a sezonului de răceli şi gripe. Ce beneficii aduce şi cine o poate consuma

1 catina jpg jpeg

Cătina (denumită ştiinţific „Hippophae Rhamnoides‟) este un arbust fructifier care şi-a câştigat popularitatea datorită conţinutului bogat şi variat de vitamine şi compuşi. Iată cum o poţi consuma şi se beneficii îţi poate aduce!

Cătina are o arie mare de răspândire, fiind considerată un remediu natural pentru o mulţime de afecţiuni ale organismului. Este originară din Asia Centrală, iar în România poate fi întâlnită atât în regiunile muntoase, cât şi în nisipurile litorale. De la cătină se consumă fructele, care pot fi de culoare albă, portocalie sau roşie. Fructele de cătină se recoltează începând din luna august şi până la primul îngheţ.

Beneficiile cătinei

Această plantă conţine o serie de compuşi şi vitamine, precum: Vitamina A, Vitaminele B (B1, B2, B6 şi B9), Vitamina C, Vitamina E, Vitaminele E, P, K, F, antioxidanţi, calciu, magneziu, fier, potasiu, acizi graşi, beta caroten. Datorită acestui conţinut valoros, cătina este benefică pentru sănătatea inimii, deoarece îmbunătăşte tensiunea arterială şi nivelul de colesterol din sânge, întăreşte sistemul imunitar şi ameliorează simptomele răcelii, îmbunătăţeşte digestia şi previne apariţia ulcerului gastric, protejează pielea împotriva razelor UV, ajută în tratarea eczemelor, urticariilor, dermatitei, vergeturilor, acneei, tratează oboseala cronică şi îmbunătăţeşte vederea.

Cum se consumă cătina?

Din cauza gustului acrişor şi amărui, cătina este consumată, în general, sub formă de sirop, ceai, suc, tinctură, pulbere, ulei sau extract.

Pentru a prepara siropul de cătină, trebuie să speli bine fructele şi să le treci prin maşina de tocat. Compoziţia rezultată o treci printr-o sită, iar sucul rezultat îl amesteci cu miere de albine, în aceeaşi proporţie. Amesteci toată compoziţia şi o trasferi în sticle închise la culoare, într-un loc răcoros.

Pentru prepararea ceaiului, trebuie să usuci bine fructele la cuptor, până când îşi modifică culoarea. Pui fructele uscate peste apă clocotită. Laşi la infuzat şi adaugi miere. 

Există contraindicaţii?

În general, consumul de cătină este sigur, însă persoanele cu tensiune arterială scăzută, cele alergice, cele care urmează să fie supuse unei intervenţii chirurgicale, femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să o evite.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

pete de ulei pe ciment jpg
femeie la birou  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei ro jpeg
Tarta cu legume  Sursa foto shutterstock 1980800048 jpg
Decoctul cu mai multe prebiotice decat chefirul  Sursa foto  shutterstock 2153597981 jpg
hygge jpg
meniu restaurant jpg
detergent lichid de vase jpg
nas infundat pe timpul noptii jpg
Tiramisu cu ceai matcha si kiwi  Sursa foto shutterstock 2287226011 jpg
dieta, creier, longevitate jpg
femeie fericita la birou jpg
Exercitiul simplu de Pilates care te ajuta sa slabesti  Sursa foto shutterstock 1922215715 jpg
Cafea cu pulbere de ciuperci medicinale  Sursa foto shutterstock 1453768808 jpg
Mini pizza rapida  Sursa foto shutterstock 351620420 jpg
culorile verii 2024 jpg
crampe musculare jpg
clickpentrufemei ro (8) jpg
3fYsLk00mMlZ009 SY0PoAAC7DQ Bd6KMwgrGLMAOi9X2fWgxhNf Yx5hyQH4tiLK5cc1YbNiIDh73VtLjYRNDRgjf1CJ8XoPA5vluitqBRefoH43N8UU39rMUMD5YfUCpp3r5uDwKY tQNsuI6oSj8
Uite aici top 3 idei de activități pe care le poți face alături de prietena ta cea mai bună într o sâmbătă după amiaza jpg