Cătina, planta-minune a sezonului de răceli şi gripe. Ce beneficii aduce şi cine o poate consuma

1 catina jpg jpeg

Cătina (denumită ştiinţific „Hippophae Rhamnoides‟) este un arbust fructifier care şi-a câştigat popularitatea datorită conţinutului bogat şi variat de vitamine şi compuşi. Iată cum o poţi consuma şi se beneficii îţi poate aduce!

Cătina are o arie mare de răspândire, fiind considerată un remediu natural pentru o mulţime de afecţiuni ale organismului. Este originară din Asia Centrală, iar în România poate fi întâlnită atât în regiunile muntoase, cât şi în nisipurile litorale. De la cătină se consumă fructele, care pot fi de culoare albă, portocalie sau roşie. Fructele de cătină se recoltează începând din luna august şi până la primul îngheţ.

Beneficiile cătinei

Această plantă conţine o serie de compuşi şi vitamine, precum: Vitamina A, Vitaminele B (B1, B2, B6 şi B9), Vitamina C, Vitamina E, Vitaminele E, P, K, F, antioxidanţi, calciu, magneziu, fier, potasiu, acizi graşi, beta caroten. Datorită acestui conţinut valoros, cătina este benefică pentru sănătatea inimii, deoarece îmbunătăşte tensiunea arterială şi nivelul de colesterol din sânge, întăreşte sistemul imunitar şi ameliorează simptomele răcelii, îmbunătăţeşte digestia şi previne apariţia ulcerului gastric, protejează pielea împotriva razelor UV, ajută în tratarea eczemelor, urticariilor, dermatitei, vergeturilor, acneei, tratează oboseala cronică şi îmbunătăţeşte vederea.

Cum se consumă cătina?

Din cauza gustului acrişor şi amărui, cătina este consumată, în general, sub formă de sirop, ceai, suc, tinctură, pulbere, ulei sau extract.

Pentru a prepara siropul de cătină, trebuie să speli bine fructele şi să le treci prin maşina de tocat. Compoziţia rezultată o treci printr-o sită, iar sucul rezultat îl amesteci cu miere de albine, în aceeaşi proporţie. Amesteci toată compoziţia şi o trasferi în sticle închise la culoare, într-un loc răcoros.

Pentru prepararea ceaiului, trebuie să usuci bine fructele la cuptor, până când îşi modifică culoarea. Pui fructele uscate peste apă clocotită. Laşi la infuzat şi adaugi miere. 

Există contraindicaţii?

În general, consumul de cătină este sigur, însă persoanele cu tensiune arterială scăzută, cele alergice, cele care urmează să fie supuse unei intervenţii chirurgicale, femeile însărcinate şi cele care alăptează trebuie să o evite.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Tarta cu ciocolata  Sursa foto shutterstock 2393286455 jpg
ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg