Ce acte sunt necesare pentru căsătorie în 2022 pentru ambii parteneri

1 shutterstock 142557784 jpg jpeg

Odată ce v-aţi decis să vă uniţi destinele, este nevoie să ştiţi tot ce este necesar pentru a vă îndeplini dorinţa de a deveni soţ şi soţie. Sunt anumiţi paşi pe care-i fac toţi cei care se căsătoresc, iar printre primii se numără depunerea actelor voastre la serviciul de stare civilă.

La puţin timp după oferirea inelului de logodnă, euforia de moment este înlocuită de conştientizarea realităţii că este nevoie de un plan de organizare a nunţii. Stabiliţi data, căutaţi un restaurant, o biserică în apropiere, apoi începeţi pregătirile pentru Cununia Civilă. Vă decideţi dacă aceasta va avea loc în aceeaşi zi cu Cununia Religioasă şi petrecerea de nuntă sau separat.

Actele necesare în vederea căsătoriei în 2022

La depunerea actelor la serviciul de stare civilă, trebuie să fiţi prezenţi amândoi. În aceeaşi zi, veţi completa declaraţia de căsătorie. Căsătoria se va încheia după trecerea a 10 zile calendaristice de la data publicării declaraţiei de căsătorie. De asemenea, căsătoria se va încheia la serviciul de stare civilă al primăriei de pe raza căreia unul din voi îşi are domiciliul. Trebuie reţinut că, la încheierea căsătoriei, este necesară prezenţa a doi martori, care se vor legitima cu actele de identitate valabile.

În cazul în care unul dintre voi este străin, dacă nu cunoaşte limba română ori în situaţia în care unul sau ambii soţi au handicap auditiv sau surdocecitate, se va recurge la un interpret autorizat sau autorizat al limbajului mimico-gestual şi al limbajului specific persoanelor cu surdocecitate. În acest scop, veţi încheia un proces verbal.

Pentru dosarul care se depune la serviciul de stare civilă este nevoie de:

- act de identitate valabil (buletin de identitate, carte de identitate sau carte de identitate provizorie) în original şi copie,

- certificate de naştere în original şi copie,

- sentinţa divort în original şi copie, dacă este cazul,

- certificat de căsătorie anterioară în original şi copie, dacă este cazul,

- certificat de deses al soţului/soţiei în original şi certificat de căsătorie, copie,

- certificat medical prenupţial apt căsătorie, fără prescurtări (se va respecta domiciliul din declaraţia notarială+paşaport+reşedinţă+ legitimaţie), care este valabil 14 zile de la data emiterii (este eliberat de medicul de familie sau de orice clinică privată)

În cazul în care unul dintre voi este cetăţean străin, acesta va prezenta următoarele acte:

- paşaport, original şi copie, cu viza  de intrare pe teritoriul României,

- actul de identate, dacă este cetăţean din statele membre U.E. (valabil la data depunerii actelor şi la data oficierii căsătoriei),

- certificat de naştere, original şi copie, tradus şi legalizat la un birou notarial din România,

- document care să ateste domiciliul din străinătate sau declaţie pe propria răspundere autentificată la un birou notarial din România,

- certificat prenupţial, apt pentru căsătorie, care este valabil 14 zile

- sentinţa de divorţ sau certificat de deces cu certificatul anterior de căsătorie, dacă a existat o căsătorie anterioară.

FOTO: Shutterstock