De ce este important să ne spălăm pe mâini

1 shutterstock 630315251 jpg jpeg

De-a lungul zilei, atingem diferite suprafeţe şi obiecte pe care se găsesc microbi, iar mâinile noastre se transformă în „mesageri" ai unor infecţii care nu sunt deloc de dorit. Foarte multe dintre bolile contagioase, de la cele digestive până la cele respiratorii, cu transmitere indirectă, pot fi prevenite dacă ne spălăm corect pe mâini.

Importanţa spălării pe mâini s-a dovedit a fi esenţială în prevenirea îmbolnăvirii, căci împiedică răspândirea agenţilor patogeni, cum ar fi microbii, virusurile şi paraziţii.

Sănătatea este în mâinile tale! 

Potrivit cercetătorilor, spălarea corectă a mâinilor poate preveni 30% din bolile corelate cu diareea şi aproximativ 20% din infecţiile respiratorii. 

De asemenea, mâinile curate reduc cu mai mult de 90% numărul infecţiilor de natură digestivă, cauzate de paraziţi intestinali sau de microorganisme. Chiar şi riscul unei infecţii urinare poate fi redus la jumătate dacă ne spălăm pe mâini înainte de a merge la toaletă.

Citeşte şi: Când pancreasului nu-i place meniul tău de Paşte

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), simplul act de spălare a mâinilor cu săpun scade riscul de boli diareice la copii cu până la 47%. 

Însă lista afecţiunilor ce pot fi transmise prin intermediul mâinilor murdare este relativ lungă. Printre cele mai grave se numără: SARS (sindromul respirator acut sever), coronavirusul (COVID-19), gripa, febra tifoidă, hepatita A (cunoscută şi ca „boala mâinilor murdare”), Escherichia coli (e-coli), giardioza, salmonella, meningita, norovirusul (n.r. - virusul care cauzează gastroenterita acută). Tot aici menţionăm infecţiile nosocomiale, cum ar fi stafilococul auriu meticilino-rezistent (MRSA) sau enterococii rezistenţi la vancomicină (VRE).

Spală-te întotdeauna pe mâini:

·      înainte şi după ce ai pregătit mâncarea;

·      înainte şi după îngrijirea bebeluşului;

·      înainte şi după folosirea toaletei;

·      după ce ai dus gunoiul menajer;

·      după ce ai atins un animal;

·      după ce ţi-ai suflat nasul;

·      după ce ai tuşit sau ai strănutat în palme;

·      după ce ai pus mâna pe bani;

·      după plimbarea din parc.

Eficienţa spălării pe mâini depinde de tipul şi de calitatea săpunului folosit, fiind indicat să se facă frecvent. Este de preferat ca săpunul să fie lichid şi să fie păstrat într-un recipient care poate fi acţionat fără atingere.

Citeşte şi: Ce tratamente se folosesc împotriva noului coronavirus 

De reţinut!

Un copil care este educat să se spele corect pe mâini va fi un adult ce va avea grijă de acest aspect.

Săpunurile antibacteriene nu sunt mai eficiente în distrugerea germenilor decât cele obişnuite. De asemenea, spălarea mâinilor cu apă şi cu săpun este mult mai eficientă decât utilizarea de produse dezinfectante (geluri, dezinfectante).

Sistemele de uscare cu aer cald aduc cu 90% mai mulţi germeni pe mâini decât un şerveţel.

Pe suprafaţa telefonului se găsesc de zece ori mai mulţi microbi decât pe scaunul sau pe capacul de la toaletă. Mai precis, sunt peste 20.000 de microbi pe centimetru pătrat.