De ce ne atrag atât de mult rețelele sociale. 3 explicații de la psihologi

Rețelele sociale influențează aproape fiecare aspect al vieții noastre, facilitând comunicarea și exprimarea instantanee, în principal. Cercetări recente arată că expunerea la mediul de socializare online poate avea efecte negative, dar și un impact pozitiv de necontestat.

image

Te ajută să păstrezi un contact permanent cu oameni care au făcut parte din viața ta, să știi ce s-a mai întâmplat în viața lor chiar dacă vorbiți mult mai rar, să te informezi, să fii la curent cu ultimele noutăți dintr-un domeniu care te interesează, să înveți lucruri.

Îți vom da și un exemplu în acest sens: de pe câteva conturi recomandate de Yoop te poți inspira pentru redecorarea spațiului în care locuiești, în așa fel încât să te simți mai bine, poți învăța să faci un desert ieșit din comun cu care să-i surprinzi pe cei dragi, poți afla ponturi utile despre destinații turistice sau să afli care sunt ultimele tendințe în fashion și make up.

Dincolo de aceste aspecte, un lucru este cert: odată ce ai făcut cunoștință cu ele, rețelele sociale rămân cu tine și indiferent de cât de ocupat îți este programul într-o zi, tot îți găsești timp să verifici ce s-a mai postat pe Instagram, Facebook ori alte rețele cu care te-ai obișnuit sau să postezi tu ceva.

Dar de ce ne atrag atât de mult rețelele sociale? Iată câteva dintre explicațiile date de psihologi:

Ne induc plăcere

Creierul nostru percepe navigarea pe rețelele sociale ca pe o activitate pozitivă și ori de câte ori vei intra pe aplicațiile preferate, nivelul de dopamină - hormonul responsabil pentru sentimentele de plăcere - va crește. Deci, creierul tău învață că utilizarea rețelelor sociale este benefică, îți oferă satisfacții și te îndeamnă să repeți activitatea.

Îți dau sentimentul apartenenței

Rețelele sociale îți oferă tot felul de oportunități, între care și ocazia de a te alătura unor grupuri de persoane care au interese comune cu ale tale, pe când în viața reală s-ar putea să constați că mulți dintre prietenii tăi sunt prea puțin interesați de acel domeniu. Faptul că poți oricând să vorbești despre ceea ce te pasionează, că ai ocazia să-ți împărtășești opiniile și să afli și alte păreri despre acel lucru îți dă un sentiment plăcut de acceptare - că aparții unei comunități pasionate de aceleași lucruri ca și tine, potrivit The British Psychological Society.

Îți oferă o perspectivă pozitivă asupra vieții

În timp ce viața de zi cu zi te expune la tot felul de provocări pe care trebuie să le gestionezi, mediul online îți arată o altă lume mult mai frumoasă. Dacă ești pasionată de fashion, aici este locul ideal în care să vezi ce se mai poartă, cum se poartă și de unde poți să-ți iei și tu lucruri la fel de frumoase, găsești sfaturi de tot felul despre îngrijire și înfrumusețare, afli care sunt cele mai cool locuri de vizitat și așa mai departe. Toate acestea îți produc încântare și îți dau o perspectivă pozitivă asupra vieții.

Foto: Pexels