De ce unii oameni sunt mai muşcaţi de ţânţari decât alţii

1 shutterstock 711675304 jpg jpeg

Dacă urăşti peste măsură muşcăturile de ţânţar, te poţi muta în Antarctica sau în Islanda. Acestea sunt singurele locuri de pe planetă unde nu există ţânţari. Altfel, din iunie până în octombrie, sau cât ţine căldura, ai de-a face cu enervanta insectă. Iar unele persoane ceva mai mult decât altele.

Ai auzit, probabil, expresia că ai sângele dulce şi din această cauză ţânţarii te preferă pe tine şi nu pe cei din jurul tău. În mare parte, zicala are dreptate. Conform specialiştilor, între 67 şi 85% din preferinţele ţânţarilor pentru o anumită persoană sunt determinate de genetică. Dar nu este singurul motiv.

Îţi urmăresc respiraţia

Când respirăm, inspirăm oxigen şi expirăm dioxid de carbon. Ei bine, ţânţarii, precum şi alte insecte, sunt atraşi de dioxidul de carbon. Cu cât eşti o persoană mai mare, cu atât produci mai mult dioxid de carbon şi devii o ţintă mai uşoară pentru ţânţari. De aceea, în general, adulţii sunt mai muşcaţi decât copiii.

De asemenea, când depui efort fizic respiri mai des - deci iarăşi atragi ţânţarul din cameră sau roiul de afară. De aceea este indicat să eviţi "orele de vârf" ale ţânţarilor şi să nu ieşi la alergat sau plimbat seara, la apus de soare sau dimineaţa, la răsărit, când ţânţarii sunt mai activi. Pe de altă parte, poţi păcăli insectele. Atunci când alergi, de exemplu, expiri mai mult dioxid de carbon dar, în acelaşi timp, nu stai pe loc, acesta disipându-se în urma ta, iar ţânţarul care te urmăreşte îţi pierde urma.  Încearcă, deci, când stai pe o bancă în parc să te aşezi împotriva brizei - dacă este - sau în faţa aerului de la un ventilator, dacă eşti acasă. În felul acesta ţânţarii te vor găsi mai greu.

Gustul şi mirosul pielii

Din diverse motive, pielea ta are alt gust decât a altor persoane, fapt ce influenţează, de asemenea, preferinţele ţânţarilor când îşi aleg sursa de hrană. Anumite gene produc anumite arome, mai apetisante pentru insecte, dar şi bacteriile diferite pe care le avem în piele influenţează alegerea ţânţarilor.

Unele studii au ajuns la concluzia că persoanele care beau mai mult alcool atrag mai multe muşcături de ţânţar. Iar grupul de sânge are şi el un rol de jucat. Ştii, desigur, că doar ţânţarii femelă muşcă oamenii şi animalele. Asta se întâmplă deoarece femelele au nevoie de proteine pentru a produce ouă, iar proteinele se găsesc în sânge. Masculii se hrănesc doar cu zahăr pe care îl găsesc în plante, sau din alte surse. Şi, în general, diferite specii de ţânţar preferă diferite tipuri de sânge.

Un alt lucru pe care îl caută ţânţarii atunci când se hrănesc este acidul lactic, iar acesta se găseşte din plin în transpiraţie. Este, deci, indicat să-ţi faci un duş dacă eşti transpirată, înainte de a te aşeza într-un loc unde sunt ţânţari.

Ştiai că...

... ţânţarii nu se dau în vânt după sângele tău? În topul meniului lor sunt caii, vacile şi păsările, dar sângele e sânge şi, când n-au de ales, te vor înţepa pe tine.



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg