De la ce vârstă este recomandată mamografia?

Prin programele de sănătate publică, mamografiile se efectuează la femei între 50 și 69 de ani gratuit o dată la doi ani. Aceasta este o recomandare internațională iar în Comunitatea Europeană ea este susținută de recomandările Comisiei de Sănătate a Parlamentului Europei care spune că toate femeile din statele membre trebuie să aibă acces la un test mamografic gratuit între aceste vârste, 50-69 de ani și asta este politica de testare la nivel populațional gratuită în toate statele membre ale Uniunii Europene în momentul de față.

Există și în România un program de screening care face teste gratuite acestei categorii de femei. Abordarea individuală a fiecărei femei și conduita fiecărei femei față de starea proprie de sănătate trebuie să fie însă diferită. Pornind de la autopalparea sânilor, ea trebuie să cunoască și prevenirea factorilor de risc.

Există situații particulare în care este indicat ca femeile să își facă mai devreme consulturi mamare. Un exemplu potrivit este cel al cancerelor cu agregare familiară, adică dacă o mamă are cancer de sân există posibilitatea crescută ca și fata ei sau fetele ei să facă. Dacă nu se cunoaște istoricul mamei, e bine ca fetele să își facă mai devreme un consult mamar, să facă consulturi mai dese, mai intensive. În sensul ăsta se practică și screeningul genetic prin care se pot determina niște gene care certifică faptul că o femeie are o predispoziție în familie de a face un cancer mamar. Asta e situația clasică în care poți să începi testarea mai devreme. Informează-te!

Programează-te pentru un test gratuit de depistare a cancerului de sân!

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.pentrutine.eu, accesând pagina de Facebook „Pentru Tine sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 410 020

Proiect „Creșterea capacităţii instituţionale și a competenţelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/259/4/9/120799 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Cancerul de sân depistat la timp poate fi vindecat!



Recente