FDA confirmă: IQOS reduce semnificativ expunerea la substanţe toxice în comparaţie cu fumatul convenţional

2 iqos fda 1 jpg jpeg

Din ce în ce mai cunoscut pe piaţa din România, IQOS - un dispozitiv de tipul „heat not burn” (HNB) care încălzeşte tutunul, în loc să îl ardă - a devenit primul şi singurul produs electronic cu nicotină care primeşte din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) autorizaţia de a fi comercializat ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP).

Autoritatea americană a concluzionat, în urma evaluării începute în decembrie 2016, că dovezile ştiinţifice disponibile până în acest moment demonstrează că este de aşteptat ca IQOS să aibă un impact pozitiv asupra sănătăţii populaţiei, atât fumători, cât şi cei care nu fumează în prezent.

Ce presupune, mai exact, produs din tutun cu risc modificat? Pe înţelesul tuturor, decizia FDA demonstrează că IQOS este un produs din tutun fundamental diferit de ţigările convenţionale şi o alegere mai bună pentru adulţii care, altfel, ar continua să fumeze ţigarete clasice. Trecerea completă de la ţigările convenţionale la sistemul IQOS ar putea reduce în mod semnificativ expunerea organismului la substanţe nocive sau potenţial nocive. Potrivit Philip Morris International, compania care a dezvoltat acest dispozitiv, la nivel mondial, sunt peste 11 milioane de adulţi fumători care au renunţat la ţigările clasice şi au ales să treacă la IQOS.

Decizia FDA se bazează pe analiza riguroasă a numeroaselor dovezi ştiinţifice pe care PMI le-a prezentat către FDA în decembrie 2016, în cadrul procesului pentru obţinerea autorizaţiei MRTP. „În decembrie 2016 a fost depus către FDA primul pachet de date, un dosar complex de mai mult de un milion de pagini, iar procesul de evaluare a durat aproximativ 3 ani şi jumătate, fiind unul extrem de riguros“, a declarat Andrei Ghizdăvescu, manager relaţii ştiinţifice la Philip Morris România.

„Prin acordarea acestei autorizaţii de comercializare ca produs din tutun cu risc modificat, FDA îşi propune să se asigure că informaţiile transmise consumatorilor, referitoare la riscul redus sau expunerea redusă, legate de utilizarea unui produs din tutun sunt susţinute prin dovezi ştiinţifice şi pe înţelesul tuturor”, a precizat Mitch Zeller, directorul Centrului pentru Produse din Tutun din cadrul FDA.

Conform FDA, IQOS este o alternativă mai bună pentru adulţii care doresc să continue obiceiul fumatului, precizând că dispozitivul încălzeşte tutunul, dar nu îl arde. Pe baza acestui principiu de funcţionare, rezultă un aerosol cu conţinut de nicotină, care le permite fumătorilor adulţi să se bucure de aroma autentică a tutunului, fără foc şi fără fum, scrum sau un miros neplăcut. Sistemul permite, astfel, reducerea semnificativă a emisiei de substanţe nocive şi potenţial nocive.

„Decizia FDA este o decizie istorică pentru sănătatea publică. Mulţi dintre zecile de milioane de americani care fumează astăzi vor renunţa la fumat, dar, mulţi nu vor face acest lucru. Decizia de astăzi face posibilă informarea acestor adulţi cu privire la faptul că trecerea completă la IQOS este o alegere mai bună decât continuarea fumatului. FDA a stabilit că studiile ştiinţifice arată că trecerea completă de la ţigările convenţionale la IQOS reduce expunerea organismului la substanţe nocive şi potenţial nocive.”, a declarat André Calantzopoulos, CEO al Philip Morris International.  

Sursa foto: Philip Morris InternationalRecente

Prajitura cu zmeura Sursa foto shutterstock 1072987439 jpg
sticla de apa reutilizabila jpg
Dovlecei umpluti Sursa foto shutterstock 2195535413 jpg
clickpentrufemei (2) jpg
Rulada cu frisca si cirese Sursa foto shutterstock 1913846866 jpg
coffee 791045 1280 jpg
fructe jpg
Rosii umplute Sursa foto shutterstock 174626549 jpg
Cum sa controlezi transpiratia excesiva Sursa foto shutterstock 1995953054 jpg
produse machiaj ruj mascara fond de ten jpg
geamuri jpg
gătit online foto  Shutterstock jpg
retinol crema hidratanta de fata (1) jpg
166d3894 a416 cdfa 44c9 b913f555bdf1 jpg
ok baie amenajata cu cada jpg
ten frumos foto  Shutterstock jpg
cremă de plajă foto  Shutterstock jpg
Prajitura cu zmeura, caramel si migdale Sursa foto shutterstock 222868774 jpg
Aurul verde contine colagen si previne caderea parului Sursa foto shutterstock 156425315 jpg
Painici cu usturoi Sursa foto shutterstock 85029145 jpg