Păturile ponderate stimulează melatonina, un hormon al somnului
Până nu demult, iarna erau folosite plăpumile grele, lăsate zestre de la o familie la alta. Treptat, au fost înlocuite cu pilote uşoare, dar revin la modă. În ultimii ani, a apărut ceea ce se numeşte pătură ponderată şi începe să câştige popularitatea pierdută a vechilor plăpumi datorită unor efecte benefice la care nici nu ne gândeam în trecut.
Un studiu recent sugerează că ar exista un mecanism care ar putea explica de ce păturile ponderate ar ajuta unele persoane să doarmă mai bine. Potrivit Washingtonpost.com, autorul studiului Christian Benedict, profesor asociat de farmacologie la Universitatea Uppsala din Suedia, a declarat: „Am întâlnit mulți medici pediatri și ergoterapeuţi care mi-au spus despre efectele magice ale păturii ponderate, dar nu știm dacă acționează ca un placebo sau nu. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am decis să fac acest studiu.‟.
Ce sunt păturile ponderate?
Păturile ponderate au mici greutăți, ca lanțurile metalice sau mărgelele de sticlă cusute în interior, alături de umplutura tradițională, pentru a aplica o presiune uniformă și profundă asupra corpului. Terapeuții ocupaționali din anii `90 au descoperit că vestele și păturile cu greutate aveau un efect calmant asupra copiilor și adolescenților cu tulburări de dezvoltare și senzoriale.
Presiunea ușoară a unei pături ponderate creşte secreţia de melatonină
Pătura ponderată poate duce la eliberarea unei cantităţi mai mari de melatonină, un hormon care favorizează somnul. Melatonina reduce vigilența și induce somnul. În timpul zilei, lumina naturală trimite un semnal către creier, într-o zonă numită nucleu suprachiasmatic care blochează secreţia de melatonină de către glanda pineală, un organ din creier de mărimea unui bob de mazăre. După apusul soarelui, nucleul suprachiasmatic, în lipsa luminii naturale, eliberează melatonină care te ajută să adormi. Temperatura corpului scade și apare somnolența.
Vezi și: De câte ore de somn avem nevoie în funcţie de vârstă
În cadrul studiului realizat la Universitatea Uppsala, 26 de persoane fără probleme legate de somn sau alte afecțiuni medicale au dormit în laborator cu o pătură ponderată o noapte și cu o pătură ușoară în altă noapte. Niciunul dintre participanți nu a avut antecedente de a folosi pături cântărite.
Între orele 22.00 şi 23.00, au fost prelevate probe de salivă la fiecare 20 de minute. La final, s-a observat o creștere cu 32% mai mult a melatoninei în noaptea în care participanții au dormit cu o pătură cântărită. Profesorul Christian Benedict a declarat: „Senzațiile corporale, inclusiv presiunea ușoară asupra pielii, activează regiuni ale creierului care influențează eliberarea de melatonină. Un mecanism similar explică şi creșterea nivelului de melatonină la utilizarea unei pături ponderate. ‟.
Citeşte şi: De ce multe cupluri fericite preferă să doarmă separat? Avantajele somnului în paturi sau camere diferite
Remediu pentru insomniaci
Aplicarea unei presiuni ușoare pe zone mari ale corpului activează sistemul nervos autonom, care reglează ritmul cardiac, digestia, ritmul respirator și alte funcții.
Cercetările au sugerat că stimularea presiunii prin folosirea unei pături ponderate poate îmbunătăți calitatea somnului.
Te-ar mai putea interesa: Sfaturi pentru un somn sănătos. Află de la experţi cum să te odihneşti mai bine
În anul 2020, Håkan Olausson, un cercetător de la Universitatea Linköping din Suedia, și colegii săi au efectuat un studiu pe 120 de pacienți cu tulburări psihiatrice care au dormit 14 nopţi acoperiţi cu câte o pătură ponderată. Pacienții s-au odihnit mai bine, nu s-au mai confruntat cu insomnia, au fost mai puţin obosiţi în timpul zilei.
FOTO: Shutterstock