Produsele nelipsite din casă care au otrăvit zeci de mii de copii. Ţine-i departe!

Suplimentele alimentare sunt mai populare ca niciodată. În Statele Unite, 77% din adulți le iau în mod regulat, consumul atingând un maxim istoric în 2019. Dintre acești consumatori, până la 83% au copii sub 18 ani, iar Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează asupra pericolelor pe care aceste produse aparent inofensive le pot provoca micuţilor.

copil medicamente jpeg

Cei mai mulţi adulți nu au tendința de a considera periculoase vitaminele și suplimentele nutritive, acestea sunt adesea lăsate pe masă ori pe pat, devenind accesibile copiilor mici. Melatonina, în special, este lăsată de obicei pe noptieră pentru a fi uşor de luat înainte de culcare. Din nefericire, lăsarea melatoninei la îndemâna copiilor poate fi foarte periculoasă. Numai anul trecut, suplimentul a dus la peste 52.000 de apeluri la centrele de control a otrăvirilor din SUA, de şase ori mai mult decât în ultimul deceniu.

Melatonina, un hormon necesar pentru un somn odihnitor

Melatonina a câștigat popularitate ca modalitate sigură de a trata insomnia și tulburările ușoare ale somnului, deoarece este considerat un supliment alimentar sigur, care nu dă dependenţă și este eliberat în farmacii fără reţetă. Recent, suplimentele cu melatonină au fost realizate şi sub formă de gumă, ceea ce îl face deosebit de atractiv pentru copiii mici.

Suplimentele cu melatonină pot şi fatale pentru unii copii

Din cele 52.000 de cazuri de otrăvire înregistrate în ultimul an, cei mai mulţi copii care au ingerat substanța n-au ajuns să aibă nevoie de spitalizare. Cu toate acestea, peste 4.000 au fost avut nevoie de spitalizare, iar cinci dintre aceştia au fost ventilaţi. Doi copii, de 3 și 13 luni, au murit acasă după ingerarea unui supliment de melatonină.

Ce a dus la creşterea cazurilor?

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA consideră că numărul mare de otrăviri cu melatonină este cauzat faptului că suplimentul devine popular. Tulburările de somn crescute în timpul pandemiei și prezenţa multor copii acasă din cauza închiderii școlilor ar fi contribuit la o incidență mai mare a otrăvirilor. De aceea, se recomandă utilizarea melatoninei cu precauţie şi păstrarea suplimentelor alimentare într-un spațiu de depozitare sigur, inaccesibil copiilor.