Impactul social și emoțional al implantului dentar: Cum poate îmbunătăți calitatea vieții

Pierderea dinților poate avea consecințe severe nu doar asupra sănătății noastre, ci și asupra calității vieții în general.

image

Dacă despre cele din prima categorie se vorbește adesea, mai rar se menționează impactul emoțional și social al lipsei dinților, modul în care această problemă îți poate afecta relațiile cu cei din jur, încrederea în sine și diverse aspecte ale vieții. Dintre toate soluțiile pentru pierderea dinților disponibile la ora actuală, implantul dentar este considerat a fi cea mai modernă și cea mai eficientă.[2] Cum contribuie el la îmbunătățirea calității vieții tale vei descoperi în rândurile de mai jos. 

Implantul dentar și impactul său asupra încrederii în sine 

Lipsa unuia sau a mai multor dinți poate avea consecințe negative asupra imaginii de sine, a stimei de sine și a încrederii în sine. Spațiile goale apărute la nivelul danturii pot afecta nu doar aspectul zâmbetului, ci și estetica facială, ceea va duce la dezvoltarea unor complexe și frustrări legate de aspectul fizic. Acest lucru va avea un impact negativ asupra încrederii în sine. Lipsa dinților mai este asociată și cu apariția unor dificultăți de vorbire, ceea ce, din nou, poate afecta încrederea în sine. Acestor aspecte li se mai adaugă și problemele de masticație și toate celelalte consecințe negative ale pierderii dinților, care, combinate, pot afecta drastic calitatea vieții unei persoane.[4] 

Unul dintre aspectele menționate când se vorbește despre beneficiile procedurii pentru implant dentar este că acesta se simte, arată și funcționează exact ca și dinții naturali. Asta înseamnă că poți avea din nou o dantură funcțională și un zâmbet cu aspect natural. De asemenea, contribuie la prevenirea modificărilor feței și a deteriorării maxilarului, îmbunătățește masticația și fonația. Toate acestea contribuie la creșterea încrederii în sine, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra calității vieții și chiar și sănătății mentale.[1]

Implantul dentar și impactul său asupra relațiilor sociale și profesionale 

Prin consecințele pe care le are asupra aspectului fizic și a încrederii în sine, dar și a dificultăților de vorbire pe care le cauzează, lipsa dinților poate afecta și modul în care interacționăm cu cei din jur, atât în plan personal, cât și profesional. De multe ori, se poate transforma într-o problemă care ne va împiedica să participăm la evenimente sociale sau să evităm să vorbim ori să zâmbim când sunt și alte persoane prezente, chiar și atunci când este vorba de prieteni sau rude, și care poate duce inclusiv la apariția unor probleme precum anxietatea și chiar depresia.[3][4] În același timp, nu se poate nega faptul că aspectul zâmbetului nostru poate influența opinia altor persoane despre noi. Nu degeaba este descris adesea ca o „carte de vizită”. 

Tratamentul cu implanturi dentare poate ajuta la rezolvarea acestor probleme prin restabilirea funcționalității și esteticii danturii, precum și prin rezolvarea problemelor de vorbire apărute ca urmare a pierderii dinților. În plus, comparativ cu alte soluții de restaurare dentară, nu există riscul să alunece sau să ducă la apariția unor zgomote ciudate în timp ce vorbim, mâncăm sau râdem[1], ceea ce ar putea reprezenta un alt motiv de jenă și un pretext pentru a evita interacțiunile sociale.

În concluzie, implantul dentar aduce numeroase beneficii la nivel social și emoțional, contribuind la îmbunătățirea calității vieții. Prin restabilirea aspectului estetic și a funcționalității danturii, implantul dentar sporește încrederea în sine, facilitează comunicarea și socializarea și susține sănătatea emoțională. Este cu siguranță o soluție de înlocuire a dinților ce merită luată în considerare. Dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți sau ai aflat că nu mai pot fi salvați, discută cu dentistul tău despre posibilitatea de a opta pentru un tratament cu implanturi dentare. 

Bibliografie: 

  1. „Everything You Ever Wanted to Know about Dental Implants”, American Academy of Implant Dentistry, 2023, connect.aaid-implant.org/dental-implant-awareness-month. Accessed 25 Apr. 2023.
  2. „Implants”, mouthhealthy.org, 2023, www.mouthhealthy.org/all-topics-a-z/implants. Accessed 25 Apr. 2023.
  3. Matsuyama, Y U, et al. „Causal Effect of Tooth Loss on Depression: Evidence from a Population-Wide Natural Experiment in the USA”, Epidemiology and Psychiatric Sciences, vol. 30, 25 May 2021, www.cambridge.org/core/journals/epidemiology-and-psychiatric-sciences/article/causal-effect-of-tooth-loss-on-depression-evidence-from-a-populationwide-natural-experiment-in-the-usa/F1A5E8C5DD64EB51E3AB408A9B6B2755, https://doi.org/10.1017/s2045796021000287. Accessed 25 Apr. 2023.
  4. Naser Sargozaie, et al. „Comparing the Quality of Life of Patients Requesting Dental Implants before and after Implant”, The Open Dentistry Journal, vol. 11, no. 1, 31 Aug. 2017, pp. 485–491, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5646019/, https://doi.org/10.2174/1874210601711010485. Accessed 25 Apr. 2023.


Recente

O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg