3 greşeli pe care le faci când îţi exfoliezi tenul
Folosită fără exagerări, exfolierea este benefică, dar anumite greşeli de exfoliere îţi pot afecta pielea mai mult decât ai crede.
Există exfolianți fizici pentru ten și corp, care conțin particule de sare, zahăr, semințe sau piatră ponce. Pe de altă parte, sunt şi exfolianți chimici care conţin ingrediente precum acidul lactic. Scopul lor principal este să îndepărteze murdăria, celulele moarte ale pielii și să desfunde porii.
Dacă este realizată corect, exfolierea aduce strălucire pielii, îmbunătățește circulația și permite produselor de hidratare să pătrundă profund în piele. La nivel celular, exfolierea stimulează sinteza de colagen pentru a îmbunătăți textura, fermitatea şi tinereţea pielii. Vezi care sunt cele mai frecvente greșeli de exfoliere!
Îţi exfoliezi pielea prea des
În industria frumuseţii se pune mare preţ pe exfoliere, de aceea nu este deloc surprinzător faptul că mulți dintre noi îşi exfoliază pielea în exces, ceea ce, din păcate, poate duce la iritații, uscarea pielii, descuamare. Asigură-te că nu aplici zilnic prea multe produse cu efect de exfoliere! Loţiunea sau demachiantele au deja ingrediente ca acid lactic sau extracte de fructe? La duş, ai un burete sau o lufă?
Vezi şi: Cele mai eficiente zece sfaturi din partea dermatologilor pentru o piele sănătoasă
Exfolierea se poate face şi prin aplicarea unui produs prea dur pentru tipul tău de piele. Dacă nu foloseşti de mult timp procedurile de exfolierea, începe să le faci treptat, o dată sau de două ori în decurs de şapte zile, apoi urmăreşte cum reacționează pielea. În caz că sensibilitatea pielii creşte rapid, trebuie să nu repeţi exfolierea. Continuarea aplicării acesteia nu va mai da timp pielii să se refacă şi pot apărea inflamaţii, iritaţii.
Nu iei în seamă tipul pielii tale
În îngrijirea pielii, este importantă cunoașterea tipului de piele, mai ales în privinţa exfolierii. Produsele greșite pot irita sau usca pielea sensibilă. Tipurile de piele normală și grasă beneficiază de metodele de exfoliere chimică și fizică. În schimb, pielea sensibilă și uscată răspunde mai bine la exfolianții chimici ușori, ca acidul glicolic. Persoanele cu anumite afecțiuni ale pielii, piele foarte sensibilă sau cei care folosesc anumite produse sensibilizante de îngrijire a pielii îşi pot irita pielea din cauza exfolierii.
Vezi şi: De ce trebuie să exfoliezi corpul
Îţi ignori pielea după exfoliere
Exfolierea îndepărtează stratul exterior al pielii, iar aceasta se usucă. De aceea, este necesar să refaci hidratarea pierdută cu ajutorul unei creme hidratante. Foloseşte ingrediente blânde, naturale. Este bine să ocoleşti la început exfolianții chimici ca acidul glicolic, lactic și salicilic. După îndepărtarea celulelor moarte, serurile antioxidante sunt incredibil de benefice. Combat efectele radicalilor liberi care pot provoca îmbătrânirea prematură, apariţia ridurilor. După exfoliere, este nevoie şi de aplicarea unui produs cu protecţie solară, deoarece pielea exfoliată este mai sensibilă la efectele razelor ultraviolete.