Alergiile copiilor, tot mai frecvente. Ce pot face părinții ca să le prevină
Niciun părinte nu-și dorește ca copilul lui să fie în pericol vreodată. Tocmai de aceea un medic spune că adulții pot face ceva pentru a preveni alergiile celor mici.
Alergiile alimentare sunt o adevărată epidemie! Intoleranța la laptele de vacă, la ouă, alune și fructe de mare s-a dublat în ultimii 10 ani, după cum ne arată studiile. Iar problema cea mare o reprezintă copiii mici!
Există, în prezent, de opt ori mai mulți preșcolari care au o alergie serioasă, iar acest lucru le poate pune viața în pericol. Simptomele sunt de la mâncărimi ale pielii la vomă, față umflată, respirație îngreunată sau chiar dezvoltarea astmului și a eczemelor de tot felul. În cazurile cele mai grave, se ajunge la șoc anafilactic, când gâtul și gura se umflă și nu mai poți respira.
Experții medicali sunt încă în ceață în privința motivului pentru care alergiile s-au înmulțit atât de mult în ultimii ani. Circulă tot felul de supoziții legate de aerul poluat pe care-l respirăm, mâncarea plină de pesticide pe care o consumăm și câte și mai câte. Cu toate că alergiile nu pot fi prevenite 100% în multe cazuri, există ceva ce părinții pot face, totuși.
Dacă genetica e de vină pentru alergiile din familie, nu se prea pot face multe în acest sens. Însă ceea ce pot face părinții, când copilul nu moștenește nicio alergie, e să fie extrem de atenți la folosirea antibioticului la copiii mici. Antibioticul distruge bactoriile bune din intestin, lucru care afectează sistemul imunitar, iar un sistem imunitar deficitar „invită” sensibilitățile alimentare în viața persoanei respective.
Cu alte cuvinte, părinții trebuie să cântărească bine administrarea antibioticului la bebeluși. Mai mult, viitoarea mamă trebuie să ia antibiotic pe timpul sarcinii numai dacă medicul susține că este absolut necesar acest lucru.
Evident că există situații - ca infecțiile periculoase, de pildă - care necesită administrarea antibioticului, însă acestea sunt cazuri rare. Trebuie evitată administrarea antibioticului în cazuri de viroză sau preventiv, cum mai prescriu anumiți medici chiar și în 2024, și acceptată prescrierea acestui medicament doar dacă este neapărat nevoie de el.
foto - Shutterstock