Afecţiuni ale aparatului genital feminin, cauzele lor şi metodele de prevenţie

1 femeie pe podea jpg jpeg

Sanatatea aparatului reproducător este extrem de importantă pentru femeile de orice vârstă, iar în această zonă pot apărea afecţiuni tocmai din cauza unor greşeli în rutina zilnică. Starea generală, dar şi relaţiile cu partenerul pot fi influenţate negativ de probleme recurente în zona intimă, iar discuţiile despre vagin şi cum trebuie acesta protejat ar trebui avute încă de la o vârstă fragedă.

De la tratamente medicamentoase, la materialul lenjeriei intime, toate acestea pot afecta zona genitala şi pot duce la diferite infecţii. Iată ce trebuie să ştii despre acestea şi cum ar trebui să procedezi pentru a le evita:

Fă o vizită la medic pentru diagnostic

Semnele ignorate ale unei infecţii pot agrava situaţia pe termen lung. Acestea nu dispar în totalitate, chiar dacă simptomatologia se schimbă, fără un tratament potrivit, recomandat de medicul ginecolog. O afecţiune frecventă este candidoza. Aceasta nu este considerată o boală cu transmitere sexuală, deoarece poate apărea şi la femeile care nu sunt încă active sexual.

Tocmai de aceea, semnele unei afecţiuni la nivelul vaginului nu trebuie ignorate dacă apar la persoanele tinere sau dacă nu ai întreţinut relaţii sexuale în perioada apariţiei simptomelor. O vizită la medicul ginecolog va reuşi să te liniştească, însă, trebuie să ţii cont şi de experienţele din trecut. Dacă ai mai observat semne specifice unei infecţii sau afecţiuni a pielii, dacă eşti sub tratament medicamentos, foloseşti contraceptive orale etc., pe baza acestor informaţii, ginecologul poate să-şi facă o idee despre cauzele problemei tale şi să treacă la recoltarea de probe.

Cu ajutorul acestora, poate testa PH-ul, prezenţa unui stafilococ sau a unei infecţii fungice şi poate determina dacă există alţi factori care au dus la apariţia simptomelor. Adresează-te medicului dacă observi:

  • Durere în timpul contactului sexual;
  • O schimbare a culorii şi mirosului secreţiilor vaginale;
  • Prurit sau roşeaţă la nivelul vulvei;
  • Sângerări în afara perioadei de menstruaţie:
  • Umflături sau iritaţii.

Diagnosticul unui profesionist este recomandat, deoarece multe femei optează pentru tratarea acasă a iritaţiilor sau pruritului. Adesea, problema poate fi tratată cu o cremă antifungică, dar unele afecţiuni necesită tratamente medicamentoase prescrise de medic, altfel rişti ca acestea să reapară frecvent. Afecţiunile pot fi uneori diagnosticate abia după un set de analize detaliate, iar tratamentul poate fi anevoios.

Cele mai comune afecţiuni 

De-a lungul vieţii, orice femeie poate dezvolta diferite afecţiuni, indiferent de vârstă, activitate sexuală, număr de copii şi alte detalii. Statisticile arată că trei din patru femei vor dezvolta la un moment dat în viaţă o infecţie la nivelul vulvei. Câteva dintre problemele care pot apărea:

Probleme de ordin sexual

Durerile care apar în timpul actului sexual pot fi cauzate de spasme ale muschilor peretelui vaginal. Aceasta afecţiune poartă numele de vaginism. Specialiştii recomandă exerciţii Kegel, care întăresc muşchiul pubococcigian. De asemenea, consilierea psihologică poate da roade, dacă te confrunţi cu o astfel de problemă.

Vaginita

Aceasta cuprinde mai multe afecţiuni ale vaginului. Printre acestea se numără infecţiile fungice cauzate de Candida albicans, vaginoza bacteriană şi trichomoniaza. Vaginitele neinfecţioase sunt cele influenţate de o igienă dură, care include spălături intravaginale, spray-uri vaginale, săpunuri parfumate, dar şi de lenjeria din materiale sintetice.

Toate acestea afectează flora vaginală şi provoacă o reacţie alergică. Alţi factori de risc sunt modificările hormonale din timpul sarcinii, administrarea de contraceptive orale, menopauza, diabetul, o boală cu transmitere sexuală. 

Boli cu transmitere sexuală

Vaginul poate fi afectat şi de bolile cu transmitere sexuală, care se manifestă într-un mod similar infecţiilor amintite mai sus. Câteva dintre acestea sunt chlamydia, gonoreea, herpesul genital, condiloamele genitale. Protejează-te ori de câte ori întreţii relaţii sexuale, iar dacă ai multipli parteneri, foloseşte prezervativul de fiecare dată, pentru a fi sigură că nu intri în contact cu virusurile şi bacteriile purtate de aceştia.

Cum să previi aceste afecţiuni

Responsabilitatea este cea mai bună metodă de a preveni apariţia acestor afecţiuni. Nu folosi produse de îngrijire intimă cu parfum, nu face băi fierbinţi şi evită lenjeria intimă foarte strâmtă, din materiale sintetice. Optează pentru bumbac şi spală articolele la temperaturi mai mari. De asemenea, dacă protejslipurile zilnice sau tampoanele îţi provoacă iritaţii şi prurit, alege alternative din bumbac, fără parfum şi alte substanţe dure.

Vaccinează-te împotriva virusurilor precum HPV, care este cauza principală pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. În România, acesta este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste cuprinse între 15-44 de ani.

Protejează-te atunci când faci sex cu ajutorul prezervativului, iar dacă eşti într-o relaţie monogamă de lung durată, asigură-te că şi partenerul tău urmează tratamentul indicat de medic, în cazul în care dezvolţi o infecţie la nivelul vaginului. De asemenea, încurajează-l să se testeze pentru boli cu transmitere sexuală sau alte afecţiuni, deoarece, de multe ori, bărbaţii pot purta bacterii şi virusuri fără simptomatologie.

Protejează-ţi flora vaginală şi încearcă să-ţi schimbi obiceiurile care pot influenţa apariţia unor infecţii şi dezvoltarea bacteriilor „rele”. Sănătatea vaginului trebuie să fie prioritară pentru orice femeie care îşi doreşte să ducă o viaţă lipsită de griji şi satisfăcătoare din toate punctele de vedere.

Sursa foto: pexels.com