Cancerul de sân depistat la timp poate fi vindecat! Semnele și simptomele cancerului de sân

Cancerul de sân reprezintă creșterea necontrolată a celulelor din sân și se formează în țesuturile sânului, de regulă în ducte sau în lobuli.

imagine art 4 01 01 jpg

După formare acesta se poate răspândi în afara sânului prin vase de sânge și vase limfatice. Acesta poate fi asimptomatic. Dacă ajunge să fie simptomatic, poate să fie într-un stadiu mai avansat.

Este necesară o vizită la medic dacă apar oricare din aceste simptome, care pot sa fie semne de cancer la sân:

Durere la nivelul sânului și a mamelonului

Este important de precizat că durerea de sân, localizată sau generală, nu este neapărat un semn al cancerului. Durerile de sâni pot să apară din cauza unor efecte hormonale. Dacă durerile persistă și după perioada menstruală atunci este necesară o vizită la medic pentru a stabili cauza durerilor.

Apariția unui nodul mamar (zonă de țesut îngroșat la nivelul sânului)

Acest nodul trebuie să fie palpabil, nedureros cu suprafața neregulată și cel mai frecvent dură, cu limite șterse. Cu ajutorul screening-ului aceasta poate fi depistată înainte ca ea sa poată fi palpată.

Umflătură în zona axială

Umflătura poate fi datorată răspândirii cancerului la ganglionii limfatici din acea zonă.

Schimbări în mărimea, forma sau aspectul unui sân

Acestea pot fi o diferențe în mărimea, conturul, textura sau temperatura sânului.

Secreție clară sau cu urme de sânge a mamelonului

Scurgerea de lichid dintr-un mamelon la o femeie care nu este însărcinată sau care nu alăptează poate fi un semn de cancer sau semne ale altor afecțiuni medicale. Adresați-vă medicului în cazul în care aveți secreții neobișnuite ale mamelonului.

image

Modificări ale pielii de la nivelul sânului

Aceste modificări includ, gropițe, erupții cutanate sau roșeață a mamelonului sau a pielii din jur. Pielea ar putea arăta ca o coajă de portocală sau textura ar putea fi diferită. Acest lucru poate fi cauzat de alte afecțiuni ale sânilor. Adresați-vă medicului în cazul în care observași modificări ale pielii la nivelul sânului.

Un mamelon inversat

Acesta poate fi întors sau scufundat în sân. Consultați-vă medicul dacă observați ceva diferit sau neobișnuit la unul sau ambele mameloane.

Programează-te pentru un test gratuit de depistare a cancerului de sân!

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.pentrutine.eu, accesând pagina de Facebook „Pentru Tine sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 410 020

Proiect „Creșterea capacităţii instituţionale și a competenţelor profesionale ale specialiștilor din sistemul de sănătate în scopul implementării Programului Național de screening pentru cancerul de sân” Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/259/4/9/120799 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.