Implanturile mamare sunt un factor de risc în cancerul de sân? Ce răspunde specialistul!

La finalul anului 2021, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a realizat o cercetare online care evidențiază că 73,4% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de sân au fost depistate în stadiile 2 și 3.

image

Institutul Național de Sănătate Publică arată că în România, pentru  anul 2020, cancerul de sân reprezintă cea de a treia formă de cancer cu peste 12.000 de cazuri noi înregistrate. Specialiștii arată că mamografia și ecografia sunt  principalele și cele mai importante forme de screening esențiale. Ele  fac diferența în depistarea cancerului de sân.

O importanță majoră o are și informația  pe care femeile o au despre această maladie. Iar cea mai relevantă sursă este medicul specialist.

Este foarte important să înțelegem că tot ceea ce trebuie să știm despre cancerul de sân este oferit de câtre specialiști și nu de prieteni, vecini, internet sau “specialiștii” de online.

Internetul a  devenit locul unde ne-am mutat  viața și  de unde ne  informăm și ne “educăm”, dar de cele mai multe ori putem să picăm în  fake news-ul informațiilor medicale.

Când vine vorba despre cancerul de sân, există nenumărate mituri care s-au transferat din mediul offline, în cel online.

Unul dintre acestea se referă la folosirea deodorantelor și potențialul de risc pe care acestea îl au în declanșarea bolii.  

Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar Radiologie și Imagistică medicală, Doctor în Științe Medicale spune că este  frecvent întrebată de paciente despre acest subiect.

“Nu există nicio legătură între deodorant și cancerul de sân, nicio dovadă nu există într-un studiu de medicină care să arate că utilizarea deodorantelor reprezintă un factor de risc în cancerul de sân“ spune dr. Teodorescu.

Un alt mit pe care îl desființează specialistul este despre relația dintre implanturile mamare și cancerul de sân.  Cum foarte multe femei sunt interesate de o astfel de intervenție estetică iar preocuparea pe acest subiect este mare.  Există multe voci care susțin că aceste operații estetice au un rol important , chiar ca fiind vinovate pentru cancerul de sân.  „Implantul mamar nu produce cancerul de sân și nu are niciun factor de risc. Sunt foarte, foarte rare cazurile de linfom mamar care poate apărea la anumite implanturi mamare “ spune dr. Teodorescu.

Invitată  în  ediția tv online „Ce trebuie să știm despre cancerul de sân, dr. Teodorescu aduce foarte multe informații actualizate despre:

Autopalparea și cum trebuie efectuată correct și eficient ca mijloc de observație a sânilor.

Ce înseamnă controlul de rutină și care sunt intervalele de timp și de vârstă când femeile trebuie să facă mamografie și ecografie.

Care sunt cele mai importante semne care trebuie să le trimită pe femei la investigație urgentă și mai ales ce presupune formele asimptomatice de cancer de sân.

Dr. Elena Claudia Teodorescu este medic primar Radiologie și Imagistică medicală, Doctor în Științe Medicale. Ea are o vastă experiență de  peste 15 ani, însemnând  peste 80,000 de examene (mamografii, ecografii mamare și RMN sân) fiind supraspecializată  în Senologie Imagistică.