Care sunt semnele că mănânci prea multe lactate, potrivit medicilor

Produsele lactate pot fi deseori „proinflamatorii‟, ceea ce poate duce la diverse efecte secundare nesănătoase.

image

Lactatele, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul, sunt parte integrantă a unei diete sănătoase și echilibrate. Ele nu doar că furnizează calciu, dar oferă și proteine, vitamine și alte minerale esențiale, probiotice și multe altele. Conform Departamentului de Agricultură al SUA (USDA), ar trebui să consumi între două și trei porții de lactate de înaltă calitate pe zi. Acest lucru exclude sursele de lactate care conțin niveluri scăzute de calciu sau niveluri ridicate de grăsimi, cum ar fi crema de brânză, smântâna, frișca și untul.

Dincolo de recomandările generale, este important să fii atent la modul în care produsele lactate îți afectează corpul. Conform Colegiului American de Gastroenterologie (ACG), 15% dintre adulții caucazieni și 85% dintre adulții afro-americani suferă de intoleranță la lactoză.

„Toleranța la lactate variază foarte mult între persoane‟, spune Jennie Stanford, medic specialist în obezitate și colaborator medical pentru Drugwatch. Ea menționează că unele simptome pot fi surprinzătoare: „Deoarece lactatele pot fi proinflamatorii, semnele și simptomele consumului excesiv de lactate nu se limitează doar la tractul gastrointestinal. Ele pot apărea sub formă de inflamație în alte sisteme de organe.‟

Te întrebi care sunt simptomele ce pot indica un consum excesiv de lactate? Medicii și experții în nutriție împărtășesc aici cele mai importante opt semne.

1. Dureri și inflamații articulare

Unul dintre modurile prin care inflamația îți poate afecta sănătatea este provocarea durerii sau rigidității în articulații. „Produsele lactate sunt adesea alimente proinflamatorii, ceea ce înseamnă că stimulează sistemul imunitar și hormonii inflamatori să lucreze în exces. Afecțiunile inflamatorii ale articulațiilor și alte condiții inflamatorii sunt comune‟, explică Stanford.

2. Creșteri ale glicemiei

Cercetările recente au demonstrat cât de crucial este pentru sănătatea ta generală să previi creșterile bruște ale glicemiei. Cu toate acestea, consumul excesiv de lactate poate cauza creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. „Laptele conține lactoză, care poate provoca creșteri ale glicemiei și poate declanșa eliberarea de insulină‟, explică Dan Jackowiak, consultant nutrițional și practician holistic în sănătate. „Deși carbohidrații sunt necesari pentru funcționarea corectă a globulelor roșii și albe, este important să eviți aceste creșteri, deoarece ele pot provoca letargie și foame când scad.‟

3. Probleme ale pielii

Când mănânci prea multe lactate și nivelul tău de insulină crește, acest lucru poate duce la probleme ale pielii, inclusiv acnee, rozacee, eczemă, uscăciune și hiperpigmentare. „Problemele pielii și acneea sunt adesea declanșate de inflamație, deci acestea sunt frecvente‟, spune Stanford. „Lactatele pot crește și activitatea glandelor sudoripare, ceea ce poate cauza acnee.‟

Citește și: Alimente care conțin mai mult calciu decât laptele. Există opțiuni și pentru vegani!

4. Oboseală

Dacă te simți adesea obosit, dieta ta ar putea fi de vină, mai ales dacă include prea multe lactate. „Oboseala este frecventă în cazul inflamațiilor cronice, deci nivelurile scăzute de energie pot apărea cu ingestia excesivă de lactate. Cu toate acestea, oboseala este un marker foarte nespecific, deci dacă te simți obosit, ia în considerare o varietate de cauze posibile‟, sugerează Stanford.

5. Probleme gastrointestinale

Problemele stomacale sunt un simptom distinctiv al intoleranței la lactoză, incapacitatea de a digera complet zaharurile găsite în produsele lactate. „Tulburările gastrointestinale, cum ar fi balonarea, flatulența, durerea abdominală, diareea sau constipația, apar destul de frecvent, mai ales la un consum mare de lactate‟, spune Stanford. Acest lucru este adesea rezultatul intoleranței la lactoză, unde corpul nu are suficiente enzime lactază necesare pentru a digera corect lactoza, zahărul din produsele lactate. Când lactoza nedigerată ajunge în colon, aceasta fermentează excesiv, ceea ce cauzează disconfort gastrointestinal. Arsurile la stomac sunt un alt simptom gastrointestinal comun la persoanele care mănâncă prea multe lactate, „mai ales dacă sunt predispuse la reflux acid sau au intoleranță la lactoză‟, notează Jackowiak. „Dacă observi că ai arsuri la stomac după mese cu conținut ridicat de lactate, reduce consumul de lactate și vezi dacă se îmbunătățește.‟

6. Creștere în greutate

Lactatele pot face parte dintr-o dietă sănătoasă dacă încerci să slăbești. Cu toate acestea, consumul excesiv de lactate poate contribui la creșterea în greutate. „Multe produse lactate (deși nu toate) sunt mai bogate în grăsimi și calorii totale. Ia în considerare iaurtul grecesc sau alte produse lactate care oferă surse bune de proteine‟, sugerează Stanford.

Vezi și: Aşa prepari chefir în casă! Este sănătos, foarte gustos şi economiseşti şi bani

7. Infecții ale sinusurilor

Dacă suferi adesea de infecții ale sinusurilor, poate vrei să reduci consumul de lactate. Experții spun că consumul excesiv de produse lactate în mod regulat poate agrava simptomele sinuzitei. „Consumul excesiv de lactate poate crește producția de mucus și inflamația, ceea ce poate duce la infecții frecvente ale sinusurilor‟, spune Stanford.

8. Reacții alergice

Alergiile la lactate pot varia de la ușoare la severe, motiv pentru care unii oameni pot trece cu vederea sau interpreta greșit simptomele. „Reacțiile alergice pot apărea ca urmare a reacțiilor imune la proteinele din lapte. Acestea sunt mai evidente, cu umflături, urticarie și mâncărime. Reacțiile alergice pot apărea chiar și cu o cantitate mică de lactate în dietă pentru unele persoane‟, împărtășește Stanford.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma