Ce să mănânci când eşti răcită
Eşti răcită, te doare capul, abia respiri, îţi vâjâie gândurile-n cap. Ai răcit. Stai în casă, bagă-te într-o plapumă mare şi moale, cu o carte bună-n mâini (dacă poţi să citeşti) şi apucă-te şi dă ordine prin casă! Uite ce să comanzi, ca să-ţi fie bine!
Supa de pui cu tăiţei
I se mai spune supa de alungat răceala, iar adevărul e că tot ce se spune despre supa de pui cu tăiţei nu e doar marketing deştept!Această fiertură sărată reuşeşte să pună la loc sodiul pierdut prin transpiraţie, în timp de legumele furnizează vitamine (alea care mai rămân în urma procesului de fierbere) şi proteină din pui. Proteina din pui e foarte importantă pentru că întăreşte organismul, ajută muşchii să se recompună, iar recuperarea se face mai uşor. Unii cercetători spun că supa de pui cu tăiţei, cu mirosul ei îmbietor declanşează eliminarea mucusului şi, deci, eliberează căile respiratorii.
Fasolea sau năutul
Puiul nu trebuie să fie singura ta opţiune de proteină. Se mai întâmplă ca atunci când eşti răcit să n-ai chef să mesteci o bucată de piept de pui, aşa că cel mai indicat pentru tine e să-ţi faci o pastă de fasole sau năut, în care să mai pui câţiva căţei de usturoi şi puţină zeamă de lămâie. Bagă cu feliuţe subţiri de pâine prăjită. Dar subţiri, ca să nu te strofoci prea tare! Nu uita că leguminoasele sunt surse foarte bune de proteine uşor asimilabile şi foarte uşor de folosit de către organismul tău.
Fructe şi legume colorate
E foarte important să mănânci o varietate foarte mare de antioxidanţi atunci când eşti sănătoasă, dar atunci când eşti bolnavă, cu atât mai mult. Corpul tău are nevoie de surse sănătoase de vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu ajutorul cărora să-ţi pună la punct inamicii. În general, cine are o alimentaţie bazată pe fructe şi legume crude are o sănătate mai puternică iar atunci când se îmbolnăvesc, organismul lor are o capacitate mai mare de regenerare.
Suc de portocale
Dacă nu mănânci portocale, atunci măcar prepară-ţi un suc natural din ele. Sucul de portocale e o sursă gustoasă şi sănătoasă de vitamina C şi antioxidanţi. Aportul de vitamina C şi de antioxidanţi în perioadele de răceală scurtează durata acesteia.
Ghimbir
Toate mâncărurile şi băuturile făcute cu ghimbir pot să atenueze problemele de stomac. Ghimbirul are proprietăţi antiinflamatoare şi e foarte eficient împotriva greţii – unul dintre simptomele cele mai supărătoare ale răcelii. Ăsta mai e bun şi când eşti gravidă, aşa că bagă, oricum!