Ce se întâmplă când mănânci prea puțin. Organismul te avertizează prin aceste simptome!

Dietele cu deficit caloric te pot ajuta să slăbești, dar știai că dacă vei începe să consumi mai puține calorii decât are nevoie organismul, te poți confrunta și cu anumite efecte secundare? Iată la ce este bine să fii atent! 

image

Când kilogramele se depun, imediat ești tentat să reduci din cantitatea caloriilor pe care le consumi. Acest lucru te poate ajuta să slăbești, însă dieta restrictivă poate să vină la pachet cu anumite simptome nedorite. Pe scurt, reducerea drastică a caloriile poate să ducă la deficiențe de nutrienți, creșterea apetitului, scăderea nivelului de energie și la modificări hormonale, după cum informează nutriționistul Alissa Palladino, pentru „Eat This‟.

Simptome ce pot să apară în dieta restrictivă 

Când reduci drastic aportul de calorii, te poți confrunta cu constipație. Acest simptom apare când în dieta ta nu se află suficiente fibre și nici lichide, care să susțină digestia. Lipsa severă se nutrienți poate să ducă și la modificări hormonale, ceea ce la femei se poate traduce prin pierderea ciclului menstrual sau prin menstruație neregulată. Dieteticianul Britt Richardson te avertizează: „Restricția prelungită de calorii reduce producția de hormoni sexuali. Asta înseamnă modificări de apetit, modificări ale funcției sexuale și anomalii menstruale la femei. Lipsa de menstruație sau menstruațiile neregulate pot fi semne de subnutriție‟. 

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă renunți la consumul de pâine. Beneficii sau dezavantaje pentru organism? 

Lipsa caloriilor din alimentație poate să provoace și dureri de cap, greață și chiar oboseală, simptome ce îți pot afecta performanța și implicit stilul de viață. Doctorul Kim Kulp explică: „Când tai caloriile din alimentație, stomacul eliberează mai multă grelină, care este un hormon al foamei. Când îți este foame, te poți confrunta și cu dureri de cap, greață, oboseală, dar și cu dificultăți de concentrare‟. 

Pofta de dulce este un alt simptom nedorit pe care îl poți experimenta. În cadrul unui studiu, persoanele care au consumat mai puține celorii decât aveau nevoie, s-au confruntat cu pofte neobișnuite, au devenit „obsedate‟ de mâncare și de orele de masă. Mai mult decât atât, s-a constatat că bărbații au experimentat o dorință inexplicabilă de a mânca în exces

În cele din urmă, dacă ai început o dietă nouă și te confrunți cu cel puțin unul dintre aceste simptome, recomandările specialiștilor este să adaugi în meniul tău mai multe alimente sățioase și sănătoase, care îți potolesc senzația de foame sau să apelezi la sfaturile unui nutriționist.

Citește și: Alimente pe care le poți consuma fără griji. Au puține calorii, nu te îngrașă

Fii precaut, în special, cu dietele care promit că te vor scăpa de multe kilograme într-un timp extrem de scurt! 

Sursă foto: Shutterstock