Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi în exces, zilnic?

Unele una dintre cele mai populare legume în România, cartofii sunt consumaţi în proporţie de circa 92 de kilograme pe persoană, la nivelul unui an. Cu toate că a mai scăzut consumul în ultimii ani, cartofii rămân în topul preferinţelor românilor, de aceea este interesant de observat ce se întâmplă dacă îi mănânci în fiecare zi.

image

Fierţi, copţi, piure sau prăjiți, cartofii sunt preferaţii multora. Sunt bogaţi în carbohidrați și au un nivel glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că pot crește nivelul zahărului din sânge. Potrivit experților în sănătate, cartofii conțin substanțe nutritive cu efect benefice, ca fibrele, potasiul, fierul, vitamina C și vitamina B6.

Este important modul de gătire

Modul în care sunt gătiţi cartofii îi face sănătoşi sau nesănătoşi. Dacă vrei să mănânci cartofi cât mai sănătoși, îi poți coace sau fierbe. În ceea ce privește carbohidrații din cartofi, aceştia pot reprezenta un beneficiu.

Carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru creier și corp, în special în timpul exercițiilor fizice de intensitate mare. Prin urmare, consumul de alimente bogate în carbohidrați este important. Carbohidrații sunt digerați și absorbiți mai repede decât proteinele și grăsimile.

Citeşte şi: Musaca de cartofi şi vinete prăjite, ca la bunica acasă

Alături de modul de gătire, asocierea cu anumite alimente, cum este carnea, îi poate face greu de digerat.

image

Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic cartofi?

Consumul zilnic de cartofi poate avea efecte benefice. Potrivit experților în sănătate, normalizează tensiunea arterială, atâta timp cât nu îi prăjeşti sau nu-i asociezi cu alimente bogate în grăsimi saturate.

Fibrele și potasiul din cartofi sunt bune pentru sănătatea inimii. Potasiul reglează funcția musculară, iar inima este un mușchi care are nevoie de potasiu.

Te-ar mai putea interesa: Motive pentru care ar trebui să consumi mai des cartofi dulci

Poţi să slăbeşti dacă mănânci cartofi?

În cazul în care urmezi o dietă de slăbire, poți mânca în continuare cartofi în fiecare zi, cu anumite condiții: să nu fie prezenţi în meniul zilnic în exces, să ţii porțiile sub control, să menții deficitul de calorii și să nu găteşti cartofii într-un mod care să-i facă bogaţi în calorii, cum ar fi prăjiți.

Există o mulţime de rețete sănătoase făcute cu cartofi pe care le poți include în dieta ta de slăbit, cum ar fi salata de cartofi sau supă de cartofi.

FOTO: Pixabay, Unsplash