Cel mai bun loc să păstrezi cartofii fără să încolţească. Bonus: semne că nu trebuie consumaţi

Îți încolţesc cartofii la scurt timp după ce îi cumperi? Uite cum să-i păstrezi ca să rămână în stare bună chiar şi jumătate de an!

image

Depozitarea cartofilor într-un loc potrivit influenţează rezistenţa lor pe termen lung. Potrivit Agenției britanice pentru Standarde Alimentare, cartofii trebuie păstrați la frigider sau într-un loc uscat și răcoros.

Anterior, experții au avertizat împotriva păstrării cartofilor în frigider, deoarece s-au evidențiat potențiale riscuri pentru sănătate ale păstrării acestora la temperaturi scăzute. La frigider, cartofii pot forma acrilamidă, substanţă asociată inițial cu riscul de cancer. Totuşi, care este cel mai bun mod de păstrare a cartofilor?

Pune-i într-un loc întunecat, aerisit

Cartofii trebuie păstrați într-un loc răcoros și întunecat, altfel lumina îi va face să fotosintetizeze și să încolțească, după cum menţionează Daily Express. În plus, ar fi ideal ca temperatura să fie în jurul valorii de 10°C. Aşadar, dacă vrei să nu mai încolţească, este nevoie să aşezi cartofii în pungi de hârtie pe care le pui într-un loc întunecat, un dulap pe o verandă, într-un șopron de grădină. Nu îi sufoca în pungi de plastic sau lângă ceapă sau alte legume sau fructe. Se vor coace unele pe altele prea repede, de aceea cartofii ar trebui păstrați separat.

Te-ar mai putea interesa: Cartoful, bun de pus la rană

Aşa previi încolţirea precoce!

Alege cartofi mai mari, cu coajă groasă. Nu trebuie să aibă urme de lovituri, puncte moi, mucegai, pete. Îndepărtează murdăria, dar nu spăla cartofii, deoarece umiditatea favorizează încolțirea. Pune cartofii pe o foaie de ziar sau de hârtie, într-un loc întunecat, răcoros. Ar fi ideal ca aerul să poată circula printre ei. Astfel, se pot păstra în stare bună câteva săptămâni bune.

Vezi şi: Cum te ajută cartofii la curățenie. Spune adio petelor de grăsime!

Semne că nu mai sunt buni

Evită să mănânci cartofii care au semne vizibile că nu mai sunt comestibili. Înverzirea se numără printre acestea. Cartofii devin verzi atunci când sunt expuși la lumină şi pot conține toxine, deci nu sunt buni de mâncat. De asemenea, dacă au pete moi sau sunt umezi este mai bine să nu-i adaugi în mâncăruri. Şi mirosul urât este un indicator al cartofilor stricaţi. Un cartof proaspăt miroase ca pământul în care a crescut, dar unul stricat va mirosi a mucegăit.

FOTO: Shutterstock