Cea mai eficientă dietă antiîmbătrânire

Știai că putem preveni apariția semnelor timpurii de îmbătrânire cu ajutorul dietei? Secretul se află în alegerile culinare pe care le facem zilnic.

image

Starea generală de sănătate, aspectul pielii, dispoziția și nivelul de energie sunt influențate în mare parte de calitatea alimentelor consumate. Cercetările științifice au arătat că vârsta unei persoane depinde substanțial de stilul de viață; mai ales de mesele regulate și echilibrate nutritiv, de moderație sau chiar abstinență de la alcool și de menținerea greutății în limite normale. În plus, dieta bogată în substanțe hrănitoare cu acțiune antioxidantă este poate cel mai bun tratament antiîmbătrânire.

Bine de știut!

Fumatul, zahărul, pesticidele, stresul, consumul de alcool, expunerea la radiații ultraviolete și la agenții poluanți din mediu se numără printre factorii responsabili de îmbătrânirea precoce.

Substanțele-cheie obligatorii în meniul zilnic

Acțiunea factorilor nocivi poate fi combătută prin consumul alimentelor bogate în următoarele elemente nutritive:

Vitamina A susține funcția vizuală, menține integritatea mucoaselor și a pielii, stimulează activitatea sistemului imunitar, formarea de celule noi și funcționarea lor optimă.

Vitamina C este esențială în producerea de colagen, principala proteină din piele care îi conferă rezistență și elasticitate.

Acizii grași esențiali Omega-3 întăresc membranele celulare ale pielii și îi conferă strălucire. În plus, furnizează energie organismului.

Antioxidanții protejează celulele de expunerea la radicalii liberi care pot deteriora pielea.

Reține!

Apa este esențială pentru menținerea hidratării pielii, pentru buna circulație a lichidelor în organism, pentru sănătatea mușchilor și a tuturor organelor.

Lista alimentelor care întârzie îmbătrânirea

1.        Somonul – tonul, sardinele sau orice alt tip de pește gras conține acizii grași Omega-3, calciu, fier, fosfor, potasiu și vitaminele D și E. Aceste substanțe conferă pielii elasticitate și o protejează de apariția ridurilor. Peștele gras trebuie să fie consumat de minimum două ori pe săptămână.

2.        Fructele de pădure căpșunile, zmeura, murele și afinele conțin o cantitate semnificativă de vitamina C și antioxidanți.

3.        Roșiile sunt surse importante de licopen, un fitonutrient cu puteri antioxidante, care protejează pielea de acțiunile nocive a razelor ultraviolete.

4.        Nucile, surse de grăsimi Omega-3, ajută pielea să fie frumoasă și sănătoasă și îmbunătățesc sănătatea intestinală.

5.        Spanacul și toate legumele cu frunze verzi, (salata, varza, rucola) conțin antioxidanți, minerale și vitamina C. Aceste legume au efect de detoxificare, stimulează funcționarea bună a ficatului și neutralizează pH-ul acid din organism.

6.        Strugurii negri furnizează o doză benefică de minerale și fitonutrienți care încetinesc îmbătrânirea pielii. În plus, au efect detoxifiant și inhibă efectul nicotinei. Se recomandă consumul lor cu tot cu coajă și semințe.

7.        Ciocolata neagră este o sursă bună de magneziu, substanță care reduce stresul. Mai mult, îmbunătățește calitatea somnului, un factor important pentru sănătatea întregului organism.

8.        Rodia are în compoziție un compus fenolic (punicalagin) care ajută la păstrarea colagului din piele și încetinește procesul de îmbătrânire.

Alimente care accelerează îmbătrânirea

Dacă vrei să ai un ten lipsit de cearcăne și riduri cât mai multă vreme, este important să verifici dacă în dieta ta se află alimente care te pot sabota. Evită să consumi fructe tratate chimic, deoarece pesticidele îmbătrânesc pielea, dar și alte organe. Inamici ai aspectului fizic sunt și sosurile (ketchup-ul, maioneza, sosurile pentru salate etc.), compoturile, carnea procesată, zahărul, îndulcitorii artificiali și făina albă.

@shutterstockRecente