Cele mai eficiente remedii cu hrean
Problemele respiratorii sau bolile gastrice sunt doar câteva dintre afecţiunile care pot fi tratate cu hrean. Pot fi folosite în scop terapeutic atât rădăcina, cât şi frunzele.
Rădăcina de hrean are un gust iute şi este bogată un substanţe nutritive, săruri minerale, uleiuri volatile, antibiotice naturale, precum şi în vitamina C şi vitamine din complexul B.100 de grame de hrean ras are de două ori mai multă vitamina C decât aceeaşi cantitate de lămâie.Combate răceala
Din frunzele de hrean se poate prepara un decoct, recomandat în cazul răcelilor, în special a celor de vară. Nasul înfundat, durerile de cap, frisoanele şi febra sunt ameliorate. Toacă o mână de frunze de hrean, pe care le fierbi 5 minute într-o cană de apă. Strecoară şi bea câte o cană, de 3 ori pe zi, între mese. Pentru un gust mai bun, adaugă o linguriţă cu miere. Durerile în gât, specifice răcelilor, se pot trata cu gargară din infuzie de rădăcină de hrean. Curăţă o bucată de rădăcină de hrean, de mărimea unui deget, rade-o şi toarnă peste ea 100 ml apă fierbinte. Lasă 10 minute la infuzat, strecoară şi fă gargară după fiecare masă. Substanţele antibiotice vor ameliora durerea şi vor scădea inflamaţia.
Bine de ştiut!
Cu acest tratament poţi clăti gura dacă suferi de gingivită sau de dureri de dinţi.
Util în sinuzită
Pentru a curăţa sinusurile şi a preveni senzaţia de presiune de la nivelul lor este recomandat sucul din rădăcină de hrean. Stoarce o rădăcină de hrean în storcătorul de fructe, apoi amestecă sucul obţinut cu o cantitate egală de apă şi 1-2 linguri de zeamă de lămâie. Fă spălături nazale de 1-2 ori pe zi, până la ameliorarea simtomelor, folosind un irigator special.
Reglează tranzitul intestinal
Din rădăcina de hrean se poate prepara un vin tonic care reglează tranzitul intestinal şi creşte pofta de mâncare. Pune într-un litru de vin roşu 20 de linguri de hrean ras şi lasă la macerat, într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui, 8-10 zile. Strecoară şi toarnă vinul într-un recipient de sticlă. Ia câte 3-4 linguri pe zi, înainte de mesele principale.
Digestia lentă se tratează dacă iei câte o lingură de hrean în timpul meselor principale.
Ameliorează durerile
În uz extern, hreanul se foloseşte sub formă de cataplasme. Inflamaţiile articulare, nevralgiile intercostale şi durerile de cap sunt combătute de substanţele antiinflamatoare din hrean. Rade hreanul pe o bucată de tifon, apoi pune cataplasma pe zona afectată. Lasă să acţioneze cel puţin 30 de minute. Repetă tratamentul de 2-3 ori pe zi, până la dispariţia senzaţiei de durere.
Tratament pentru infecţiile urinare
Deoarece hreanul are rol antibacterian şi acţionează ca un antibiotic natural, este recomandat celor care suferă des de infecţii urinare. El are rol diuretic, stimulând rinichii să producă mai multă urină, ceea ce duce la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Rade 2 rădăcini curăţate de hrean, apoi amestecă-le cu 2 linguri miere şi o lingură oţet. Pune-le într-un borcan şi ţine la frigider. Ia câte o lingură pe zi. Tratamentul se ţine o lună, apoi se face pauză 2 săptămâni.
Hreanul este contraindicat celor care suferă de colon iritabil, ulcer gastric sau afecţiuni tiroidiene. Sucul de hrean nu se bea nediluat, deoarece poate irita tractul digestiv.