Ciuboţica-cucului, o plantă cât o farmacie

1 80978 original jpg jpeg

Prin lunile aprilie şi mai, dealurile şi poienile se împestriţează cu florile galbene de ciuboţica-cucului. Îmi amintesc cum, în copilărie, adunam în bucheţele florile de culoarea soarelui, fără să bănuiesc că are proprietăţi de leac.

De la ciuboţica-cucului se pot folosi, în scopuri medicinale, florile, frunzele şi rădăcinile. Planta se administrează intern, sub formă de ceai, sau extern, prin cataplasmele de leac. Se aplică pe locurile dureroase, având acţiune calmantă şi cicatrizantă. Este bună şi în tratarea afecţiunilor respiratorii, a bronşitelor acute sau a pneumoniei.

Are proprietăţi calmante

Ciuboţica-cucului are un efect liniştitor şi este recomandată persoanelor care se confruntă cu stări de nervozitate şi anxietate. Pentru a combate stresul şi oboseala, cel mai indicat este decoctul. Se obţine prin fierberea unei linguriţe de rădăcină mărunţită cu o ceaşcă de apă. Se lasă să dea în clocot 10 minute, după care se ia de pe foc. Se beau 2 căni pe zi.

Tratează bronşita

Ceaiul de ciuboţica-cucului ajută în tratamentul bronşitei, fiind eficientă şi în cazurile de tuberculoză. Răceala şi gripa poate fi tratată cu sirop de ciuboţica-cucului. Se taie mărunt o mână de rădăcină de plantă proaspătă şi se pune într-un borcan de sticlă. Se adaugă o lingură de miere şi se lasă la macerat aproximativ 3 săptămâni. Se strecoară şi se ia câte o linguriţă pe zi.  

Scade nivelul colesterolului

Bogată în vitamina C, betacaroten, potasiu şi calciu, ciuboţica-cucului are proprietăţi antioxidante ce ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge.  Prepară o infuzie de flori de ciuboţica-cucului, care se obţine dintr-o lingură de plantă la 250 ml apă fierbinte. După răcire, se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea.

Ameliorează durerile reumatice

Ciuboţica-cucului are proprietatea de a elimina toxinele din organism, fiind un remediu bun pentru tratarea şi diminuarea durerilor reumatice. Prepară un decoct dintr-o lingură de rădăcină de plantă la 400 ml apă. Se fierbe 10 minute, după care se lasă la infuzat timp de 25 de minute şi se strecoară. Se beau 1-2 căni pe zi.

Vindecă eczemele şi rănile

Pentru a grăbi vindecarea eczemelor sau a rănilor, aplică pe zonele cu probleme cataplasme calde cu flori proaspete de ciuboţica-cucului, tăiate mărunt. Acestea au acţiune calmantă, cicatrizantă şi hemostatică.

Atenţie!

Ciuboţica-cucului nu se foloseşte în timpul sarcinii, fiindcă stimulează contracţiile uterine. De asemenea, nu este recomandată persoanelor care suferă de epilepsie, precum şi celor alergice la aspirină.