Cum îţi dai seama dacă părul tău are nevoie de un tratament cu proteine?
Un tratament cu proteine pentru podoaba capilară conţine ingrediente care ajută la revitalizarea cuticulei părului pentru a repara firele de păr deteriorate, care se pot rupe din diferite motive. Vezi cum îţi dai seama că ai nevoie de acesta şi cum să-l aplici!

Majoritatea tratamentelor cu proteine îţi aduc cheratină, glicerină, colagen și ulei de argan. Acestea sunt recomandate atunci când părul prezintă semne de porozitate ridicată, rupere, textură fibroasă sau uscăciune.
De unde știi dacă ţi-ar prinde bine un tratament cu proteine?
Fibrele de păr sunt compuse din apă, lipide, oligoelemente, celule moarte și proteine. Dintre proteine, cea mai importantă este cheratina, care reprezintă aproape 95%.
Sunt mai multe aspecte care pot provoca deteriorarea părului de la poluare și folosirea vopselelor de păr, până la alte tratamente. De fapt, stilul de viață și dieta sunt asociate.
Atunci când există semne de slăbiciune, utilizarea unui tratament cu proteine poate fi relevantă. Aplicarea sa revitalizează firele și ajută la obținerea unui aspect mai sănătos și mai puternic. Potrivit Steptohealth, este indicat să cauţi un tratament cu proteine pentru păr dacă observi că firele se rup mai uşor, se încurcă sau cad mai mult decât de obicei, podoaba ta capilară şi-a pierdut strălucirea şi elasticitatea.
Atenţie la efectele secundare ale tratamentelor cu proteine pentru păr!
Excesul de proteine este unul dintre cele mai comune efecte secundare ale tratamentelor de acest fel. În cazul depăşirii dozei potrivite, părul riscă să devină uscat și predispus la rupere. Când părul are prea multe proteine, își pierde elasticitatea şi flexibilitatea. Pentru a evita supraîncărcarea cu proteine, echilibrează întotdeauna tratamentele cu proteine cu balsamuri hidratante.
Anumite tratamente cu proteine, în special cele care conțin formaldehidă sau alte substanțe chimice dure, pot provoca reacții alergice la unele persoane. Aceste reacții pot da simptome precum mâncărimea, arsura scalpului, roșeață, erupții cutanate sau iritație, dar şi senzaţie de greață sau dureri de cap de la inhalarea vaporilor în timpul tratamentului.
Te-ar mai putea interesa: Iei în greutate, își cade părul și pielea ți se usucă? Iată ce ai de făcut!
Dacă ai piele sensibilă sau ai avut reacții alergice în trecut provocate de tratamente pentru păr, ai grijă să faci un test pe pielea de pe un braţ înainte de a continua cu un tratament complet cu proteine. De asemenea, este înțelept să verifici ingredientele tratamentului și să te consulți cu un profesionist despre a evita riscurile potențiale.
Ştiai că, în cazul celor cu părul vopsit sau tratat chimic, tratamentele cu proteine pot interacționa uneori cu vopseaua, determinând decolorarea sau schimbarea culorii? Potrivit Tipsandtoes, substanțele chimice utilizate în tratamentele cu proteine pot fragiliza firele deja fragile, făcându-le mai susceptibile la deteriorare și rupere. Dacă ţi-ai vopsit recent părul, este recomandabil să foloseşti tratamentul cu proteine conform sfatului unui stilist.
Cum să minimizezi efectele secundare ale unui tratament cu proteine
Pentru a te bucura doar de efectele benefice ale tratamentului cu proteine pentru păr, minimizând efectele secundare, alege produsul potrivit, eventual unui cu ingrediente naturale sau mai blânde, evitând substanțele chimice dure, cum ar fi formaldehida, care pot provoca reacții alergice sau sensibilitate a scalpului.
Vezi şi: Ai părul deteriorat? Vezi câteva metodele de îngrijire care îi vor reda aspectul sănătos
După aplicarea tratamentului cu proteine, foloseşte şi o mască sau un balsam pentru a hidrata părul și pentru a preveni uscarea sau fragilizarea acestuia. De asemenea, utilizează-l cu moderație, o dată la 4-6 săptămâni.
Înainte de a opta pentru orice tratament cu proteine pentru păr, consultă un profesionist în îngrijirea părului pentru a evalua starea părului tău. Astfel, vei putea beneficia de cel mai potrivit tratament.
FOTO: Pixabay