Semne că trebuie să speli părul mai des decât de obicei
Chiar dacă ai grijă de părul tău, este posibil să fie nevoie să-l speli mai des. Uite ce semne ar trebui să-ţi dea de gândit!
Uneori, îţi poate părea dificil să-ţi speli părul, mai ales dacă eşti proaspătă mămică sau ai probleme de mobilitate. În aceste situaţii părul îţi arată că este nevoie să-l speli mai des. Unul dintre semne este că se îngraşă rapid. Scalpul produce sebum în mod regulat, dar când nu-l speli suficient de des, sebumul se acumulează şi părul poate avea şi un miros neplăcut.
Pierzi mai mult păr decât în mod normal
Iată un semn surprinzător că părul trebuie îngrijit mai mult: începi să pierzi părul sau să observi că se se rupe mult mai uşor. Un studiu din 2021 publicat în Skin Appendage Discord, menţionat de Real Simple, a arătat că o frecvență mai mică de spălare a părului este asociată cu un risc crescut de cădere a părului. Acumulare de sebum, murdărie, produse pentru coafat și poluanți poate contribui la inflamația scalpului şi la pierderea podoabei capilare.
Te confrunţi cu mâncărimi și inflamare la nivelul scalpului
Acumularea de sebum provoacă nu doar îngrăşarea părului, ci şi mâncărimi ale scalpului însoţite de inflamaţie şi sensibilitate. Chiar dacă sebumul acționează ca un hidratant natural, acesta atrage murdăria, praful și al alţi poluanți. Toate provoacă dezvoltarea bacteriilor în zona scalpului şi apariţia iritaţiei. Dacă mâncărimea este o problemă cu care te confrunţi adesea, poate că este timpul să-ţi reevaluezi programul de spălare.
Te-ar mai putea interesa: Păr rar și degradat? Evită să folosești aceste șampoane, balsamuri și măști!
Observi apariţia mătreţii
Descuamarea la nivelul scalpului, însoţită de îngrăşarea părului şi mâncărime provoacă apariţia mătreţii, numită şi dermatită seboreică. Dacă nu-ţi speli părul suficient de des, sebumul se poate acumula pe scalp, iar acest lucru contribuie la un mediu în care problema mătreţii se poate agrava. Dacă mătreața este persistentă în ciuda șampoanelor folosite, este posibil să ai nevoie de un șampon antimătreață sau de un tratament special pe care ţi-l poate recomanda un medic dermatolog.
Vezi și: Test. Aşa îţi dai seama că ai un păr sănătos!
Se acumulează produse la nivelul scalpului
Atunci când produsele de păr nu sunt îndepărtate complet pot lăsa reziduuri lipicioase, insolubile pe părul și scalpul lor. Este vorba despre șampoane, balsamuri, creme de styling, uleiuri, geluri și spume.
FOTO: Shutterstock