Cum să ai un somn de calitate când eşti stresată

1 79443 original jpg jpeg

Stresul afectează calitatea vieţii, iar mulţi dintre oamenii stresaţi ajung să aibă probleme de somn. Organismul eliberează în momentele tensionate cortizol, un hormon care acţionează ca răspuns la stres, dar el poate fi prezent în corp într-o cantitate mai mică sau mai mare.

Iată cum îmbunătăţeşti calitatea somnului când eşti stresată:

Evită cafeaua

Cafeaua este băută pentru menţinerea nivelului de energie, dar cantitatea de cofeină prezentă în băutură poate afecta calitatea somnului. Nu o dată s-a îmtâmplat să nu poţi adormi pentru că ai băut o ceaşcă de cafea după-amiaza, nu-i aşa? Alege în schimb ceaiul verde. Este adevărat că şi el conţine cofeină, dar într-o cantitate mult mai mică. Ceaiul verde este o opţiune bună datorită antioxidanţilor pe care-i conţine.

Mănâncă alimente care induc starea de somnolenţă

Produsele alimentare bogate în proteine şi carbohidraţi complecşi pot induce nevoia de somn. Bea o cană de lapte fiert în care adaugi o lingură de miere. Alte opţiuni sunt: peşte, paste, banană, soia, strugure etc.

Practică câteva exerciţii de respiraţie

Respiraţiile adânci ajută la eliminarea stresului şi îmbunătăţesc calitatea somnului. Trage aer în piept şi ţine-l pentru câteva secunde, după care eliberează din plămâni. Continuă să faci aşa de mai multe ori. Te vei simţi mai relaxată şi vei reuşi să adormi mai repede.

Fă-ţi un duş cu apă caldă

Pune în apa călduţă o jumătate de cană de sare de mare şi câteva picături de ulei esenţial. Magneziul din sare relaxează pielea şi te ajută să te eliberezi de emoţii, încărcându-te cu energia necesară pentru reducerea stresului. Stai în apa caldă mai mult de 20 de minute.

Dormi în timpul zilei

Acest obicei nu este recomandat persoanelor care lucrează în timpul zilei, dar o poţi face în weekend. Somnul din timpul zilei este mult mai calitativ, ajutându-te să te eliberezi de stresul acumulat peste zi.