Cum te poate ajuta recuperarea medicală să-ți recapeți mobilitatea
Atunci când ai probleme de mobilitate, fiecare mișcare poate să fie mai dificilă. Vei evita să participi la întâlnirile de familie sau vei alege să lucrezi de acasă, asta în cazul în care îți permite locul de muncă.
Întâlnim zilnic persoane care se confruntă cu probleme de mobilitate, iar aceste dificultăți le afectează calitatea vieții. Din păcate, foarte mulți apelează târziu la servicii de recuperare medicala, deși acestea reprezintă cel mai bun remediu pentru o vindecare eficientă. Nu aștepta până când problemele devin severe, ci apelează la experți care îți vor reda bucuria de a trăi. Citește acest articol pentru a afla care sunt principalele beneficii ale recuperării medicale și cum poți să îți recapeți mobilitatea în condiții de siguranță și cu disconfort redus.
Ce cauzează problemele de mobilitate
În primul rând, este important să depistezi în timp util cauza problemelor de mobilitate. În unele situații poate să fie vorba despre o afecțiune minoră, de moment, în timp ce unii pacienți se confruntă cu boli severe.
Unele dintre afecțiunile care conduc deseori la probleme de mobilitate sunt:
● afecțiuni ale coloanei vertebrale: lombosciatica, hernia de disc, discopatia lombară, sciatica etc.;
● artrita;
● slăbiciune musculară;
● osteoporoza;
● afecțiuni ale articulațiilor;
● scleroza multiplă.
De asemenea, leziunile în zona genunchilor sau a gleznelor pot cauza dificultăți de mișcare. Aceste leziuni pot include entorse, ligament incrucisat anterior, fracturi sau alte traumatisme la nivelul picioarelor.
Rolul recuperării medicale
Recuperarea medicală sau medicina de recuperare este formată din două ramuri complementare: fizioterapia și kinetoterapia. Aceste metode pot susține vindecarea printr-un tratament personalizat, însă ele sunt distincte și au scopuri diferite.
Medicina de recuperare are beneficii importante în cazul pacienților care se confruntă cu probleme de mobilitate. Exercițiile și tehnicile din această sferă sunt importante pentru:
● reducerea edemului sau a inflamației;
● evitarea contracturilor musculare;
● redarea stabilității articulare;
● accelerarea procesului de vindecare după un traumatism;
● restabilirea elasticității țesuturilor;
● stimularea drenajului limfatic;
● stimularea circulației sângelui.
Kinetoterapia și fizioterapia includ programare personalizate de recuperare pentru pacienții cu probleme de mobilitate. Pe lângă recuperarea abilităților de a te mișca, aceste tehnici și metode ajută și la gestionarea simptomelor, inclusiv a durerii - care poate să fie severă în anumite situații.
Procedurile de fizioterapie includ:
● terapii pe bază de curenți;
● proceduri laser;
● proceduri bazate pe unde;
● terapii care utilizează temperatura (termoterapie).
Pe de altă parte, kinetoterapia este de două tipuri: anakinetică (akinetica) și kinetică. Prima categorie include imobilizarea de punere în repaus, imobilizarea de contenție și imobilizarea de corecție, în timp ce kinetoterapia de tip kinetic presupune tehnici dinamice și stabile.
Indiferent de afecțiunea cu care te confrunți, este esențial să te adresezi unei clinici specializate si sa beneficiezi de sprijinul unei echipe medicale cu experiență în domeniu. Problemele de mobilitate afectează calitatea vieții și împiedică desfasurarea activităților cotidiene, putând crea complicatii de la cele mai simple cum sunt accidentările, până la foarte complexe cum sunt infirmitățile sau parezele.
Dacă ai nevoie de sprijin pentru a depăși problemele de sănătate, în cadrul clinicii Kinomed ești întâmpinat de o echipă de medici cu vastă experiență în domeniu. Motivația noastră sunt pacienții care își recapătă starea de bine, confirmând astfel pasiunea cu care ne dedicăm fiecărui caz în parte. Alege să faci pași spre însănătoșire într-o clinică de prestigiu ultradotata, cu tehnologii de ultimă generație, într-o atmosferă prietenoasă, unde beneficiezi de sprijin real.