De ce se face cancer mai mult la sânul stâng decât la cel drept. E și mai agresiv!

Când vine vorba despre boli, corpul uman este afectat mai mult pe o parte decât pe alta. Ce anume determină apariția problemelor pe stânga sau dreapta corpului nostru?

image

În primă instanță, pare că trupul uman e simetric, are două brațe, două picioare, doi plămâni și doi rinichi. Însă fiziologia noastră nu e la fel pe ambele părți, ne informează Gareth Nye, profesorul universitar specializat pe anatomia umană, de la Universitatea din Chester.

„De pildă, cele două părți ale creierului pot apărea asemenea, dar ele controlează funcții diferite în corp. Așadar, dacă faci AVC pe o parte a creierului sau ai un accident, efectele sunt complet diferite față de cazul în care ai avea AVC-ul sau accidentul pe partea cealaltă a creierului”, a ținut să ne spună specialistul.

Mai mult de-atât, chiar și organele care vin în dublu exemplar nu sunt simetrice – plămânul drept e mai mare decât plămânul stâng. În tot acest timp, organele singulare, precum ficatul, splina și apendicele, sunt toate amplasate pe aceeași partea a corpului. Chiar și inima e înclinată spre partea stângă a trupului nostru.

Având în vedere acest aspect, atunci când apar probleme pot fi într-o anumită jumătate a corpului mai mult decât în cealaltă. „Studiile arată că AVC-urile făcute pe stânga sunt mult mai frecvente decât cele făcute pe dreapta, iar asta se datoreasză, probabil, diferențelor în care curge sângele în artere”, ne explică profesorul universitar.

„Sângele curge mai repede prin artera din stânga, care vine direct din aortă. Astfel, există un stres suplimentar asupra pereților acestei artere, se pot crea cheaguri de sânge care să blocheze sângele spre creier, cauzând astfel un accident vascular”, conchide acesta.

În ceea ce privește cancerul la sân, este mai des întâlnit cel făcut la sânul stâng. Mai mult, este mai agresiv și greu de tratat cancerul detectat la sânul stâng decât la sânul drept. Care este cauza?

În primul rând, sânii nu sunt simetrici, iar cel stâng e adesea mai mare în dimensiune decât dreptul. „Și, dacă ai mai mult țesut într-un sân și, implicit, mai mulți hormoni, se pot dezvolta mai ușor tumori acolo”, ne explică specialistul.

O altă explicație este că, la acel sân, nu s-a produs o alăptare completă. Femeile sunt predominant dreptace, așadar preferă să țină bebelușii în brațe pe partea dreaptă, pentru că așa le este mai ușor. Acest lucru duce la negolirea completă a sânului de lapte, lucru care îl face pasibil de cancer.

foto - Shutterstock