„Din ce în ce mai mulți români vor să ajungă la zâmbetul perfect‟, dr. Alexandra Mircea, cel mai urmărit medic dentist din Social Media

„Am o carie, ce fac?”, ”Doare purtarea unui aparat dentar”, ”Cum procedez dacă îmi sângerează gingiile?” sunt unele dintre cele mai întâlnite întrebări primite de dr. Alexandra Mircea, cel mai urmărit medic dentist din Social Media, de la pacienții ei.

image

A ales să își dedice timp creând video explicative în online despre igiena dentară, ca să ajungă la cât mai mulți români, să le ofere informațiile de care aveau nevoie. Și a reușit! Dr. Alexandra Mircea e un fenomen și a strâns comunități impresionante în online; de altfel, e primul și singurul medic român care a obținut butonul argintiu din partea Youtube, recunoașterea depășirii a 100,000 de abonați. Totul despre o igienă dentară corectă, mituri combătute și ce inovații tehnologice există la îndemână pentru un tratament dentar mai eficient și mai simplu pentru pacienți, în interviul următor:

Care este relația românilor cu dinții lor, cât de bine știu să și-i îngrijească, în teorie, și cât aplică din ce știu?

Nu pot generaliza și nu pot ști ce se întâmplă la nivel de țară, însă din experiența personală și din ce văd la clinica mea, la Dentalist, lucrurile s-au îmbunătățit considerabil: românii au mai multă grijă de dinții lor, au început să-i trateze și să-i îndrepte indiferent de vârsta pe care o au. Punctez aici un aspect important - recomandărilor medicului, faptul că-i cheamă pe pacienți la controale și igienizări, contează foarte mult, pentru că astfel ei devin responsabili și urmează indicațiile primite.

Sper din suflet ca românii să fie din ce în ce mai conștienți de ce tratamente și soluții au nevoie ca să aibă dinții mai sănătoși - eu în direcția aceasta mi-am îndreptat atenția în online, prin video explicative cu răspunsuri la informații de bază, esențiale, care să ajungă la cât mai multă lume din întreaga țară, dar și la românii din Diaspora, și mă bucur să văd că ce transmit e de folos.

Care credeți că ar fi soluția pentru ca mai multe persoane din România să aibă o igienă orală corectă?  

Regulile se stabilesc din copilărie - așa cum ne obișnuim, așa vom continua. E important deci ca încă de mici să fim instruiți despre ce înseamnă o igienă dentară corectă, cum se menține ea, ce avem de făcut atunci când apare o problemă, fie ea și într-un stadiu incipient, ce înseamnă să avem dinți sănătoși și cât de important e să-i păstrăm pe o perioadă cât mai mare de timp, de-a lungul vieții.

Una dintre soluțiile pentru ca mai mulți români să aibă o igienă dentară corectă e un program național de conștientizare a importanței igienei dentare, atât pentru copii, cât și pentru părinți - prin care să știe concret ce au de făcut (ex: la ce vârstă apar primii dinți, când e bine să meargă cu copilul pentru a i se pune aparat dentar etc). Văd aceste programe ca fiind gratuite, așa cum ar fi frumos să fie și mai multe cabinete școlare disponibile pentru copii în ideea de a putea face detartraje, controale periodice sau să-și rezolve probleme dentare apărute, sau programe gratuite prin casa de asigurări pentru ei, dar și pentru adulți.

image

Care sunt obiceiurile sănătoase de igienă dentară pe care ar trebui să le adoptăm cu toții, de la cele mai fragede vârste, pentru o dantură sănătoasă cât mai mult timp?

Nu sunt adepta spălatului pe dinți excesiv. Consider important să existe câte un periaj dentar făcut responsabil dimineața și seara, câte 2 minute, cu o periuță electrică, asta pentru că e mai eficientă, în opinia mea, decât cea manuală. Pentru a completa igiena dentară, recomand utilizarea aței dentare sau a dușului bucal pentru a curăța spațiile dintre dinți, care reprezintă 40% din suprafața totală a dinților. În plus față de cum ne îngrijim fiecare dintre noi acasă dinții, e important ca la fiecare jumătate de an, cel mult un an, să mergem la un control periodic și la detartraj, pentru a reuși să menținem sănătatea gingiilor și pentru a preîntâmpina orice posibile probleme ale dinților. Beneficiul, dacă menținem aceste obiceiuri, este că e mult mai ușor, mai rapid și mai eficient din punct de vedere al costurilor să rezolvăm problemele în stare incipientă decât să alegem să le amânăm.

Care sunt miturile despre îngrijirea dinților care circulă pe Internet și care, de fapt, în loc să ne ajute, ne pun sănătatea în pericol?

Știu că există tot felul de trenduri care apar pe Internet. Unele dintre ele nu sunt în regulă, din punctul meu de vedere, așa că am mai povestit în online și le-am explicat, pas cu pas, în ideea că din ce în ce mai multă lume va realiza cu ce efecte vin la pachet.

Un astfel de exemplu e folosirea bicarbonatului pentru curățatul sau pentru albirea dinților. Noi folosim la Dentalist, atunci când se face pachetul de igienizare și se curăță dinții cu airflow - o pulbere de bicarbonat care îndepărtează colorațiile de pe dinți. Această pulbere e foarte fină, nu zgârie dinții, comparativ cu ce folosesc oamenii acasă, respectiv bicarbonatul la plic, unde granulele sunt mai mari și pot zgâria suprafața dinților, mai ales dacă se folosește în exces.

Pe același principiu, pulberea de cărbune activ, care subțiază smalțul dinților și care poate duce la sensibilitatea lor și, în timp, la apariția cariilor. 

Legat de aparatele dentare fixe - există și aici un mit, acela că pacienții au senzația că nu au voie sa facă detartraj pe parcursul tratamentului. Ce le spun eu este că, din contră - e chiar indicat detartrajul, la aprox. 4 luni, asta pentru a păstra dinții curați, gingiile neinflamate și pentru a nu face carii pe perioada tratamentului.

Medicina a evoluat, inclusiv în clinicile dentare se folosesc astăzi dispozitive și tehnici care fac actul medical mai eficient, mai ușor de suportat pentru pacient, față de acum 20 de ani. Puteți să le spuneți cititoarelor Click pentru Femei care sunt inovațiile de care ar trebui să fie conștiente, astfel încât să nu mai amâne o vizită la dentist și să meargă liniștite la controale?

Într-adevăr, apariția tehnologiei a transformat procedurile medicale care, fiind mai precise, limitează posibilitatea apariției infecțiilor sau a reacțiilor în câțiva ani. De exemplu, tratamentele la lupă sau la microscop sunt mai exacte - cu micromotoare sau instrumentar care ajută tratamentelele pe canal, când se scot nervii.

Au apărut scannere, ceea ce înseamnă că medicul poate filma dinții pacientului și nu-l mai supune pe acesta la disconfort atunci când ia amprenta; se reduce și timpul petrecut în cabinet, deci cu atât mai bine!

Vreau să cred că a crescut și standardul medicilor, că ei merg la mai multe cursuri pentru a se perfecționa și că sunt mai empatici cu pacienții. Tot legat de medici, am observat că mulți mi-au urmat exemplul de a se expune în social media și de a transmite informații către publicuri numeroase. E atât de important să facem asta! Eu văd, de câțiva ani de când creez conținut video în online, câtă nevoie exista și cât contează - pacienții sunt mai informați, mai relaxați și merg cu încredere la medic, în cunoștință de cauză.

image

Care sunt cele mai întâlnite probleme pentru care vin pacienții la clinica înființată de dvs.?

Subiectul aparatelor dentare purtate la orice vârstă e unul pe care noi îl abordăm constant și susținut în online, drept pentru care mulți pacienți vin la clinică special pentru asta. Dar observ că, pe măsură ce deschid discuția despre diverse tipuri de tratamente, fiecare cu plusurile și cu minusurile sale, pacienții conștientizează ce probleme au și acționează în direcția asta - fie că e nevoie de implanturi dentare, că au probleme cu mușcătura sau că se prezintă la controalele regulate recomandate la 6 luni, dar și la detartraj. Aleg să își îmbunătățească sănătatea orală, dantura, și să ajungă la zâmbetul perfect, pentru că da, e vorba despre o alegere, și sunt mândră când văd că își mențin aceste obiceiuri și continuă să vină la control și după încheierea tratamentului.

Dar în Social Media, unde vă urmăresc peste 1 milion de utilizatori, ce întrebări primiți? Care-ar fi top 5 cu cele mai frecvente?

A fost o perioadă când nimic nu întrecea întrebarea ”Am o carie…ce fac?”. M-a uimit atât de tare atunci că oamenii nu aveau răspunsul, care pentru mine era evident - știam că atunci când ai o astfel de problemă, mergi la medic. Asta mi-a dat mult de gândit și m-a convins că trebuie să investesc timp în crearea de clipuri video explicative pentru a ajuta oamenii acolo unde sunt, în orice colț de țară. Atunci am început să cunosc îndeaproape ce nevoi și ce lipsuri au oamenii despre igienă dentară și am înțeles că trebuie să pornesc de la primele reguli, cele de bază, peste care să tot construim, să adăugăm informații.

A doua întrebare extrem de des întâlnită în social media este ”Ce fac dacă îmi sângerează gingiile?”, apoi ar fi două despre aparatele dentare, și anume, dacă doare purtarea lui și legat de restricțiile alimentare - ”Ce nu am voie să mănânc?”.

Pe locul 5 din top, aș menționa-o pe aceasta: ”Ce pot face dacă nu mai am dinți?” - aici voi oferi și explicația: Au evoluat tehnicile enorm, există variante de a monta implanturi și de a se face toți dinții pe implanturile respective, cu o sedare ușoară, mai ușor de suportat de pacienți.

Soluții există, doar să ne dorim să ne menținem dantura sănătoasă și să trecem pragul cabinetului.

Medicii au emigrat și încă emigrează, tendința este încă foarte crescută, din păcate pentru pacienții din țară. Pe dvs. ce vă motivează să rămâneți aici și să profesați în continuare?

În urmă cu 3 ani am început să ofer conținut medical în social media. Feedback-ul constant primit de atunci și până acum mi-a dat de înțeles că exista o nevoie imensă pentru astfel de informații. Știam că la clinica mea nu pot ajunge toți românii, era imposibil, așa încât varianta de online a fost și este cea câștigătoare - Am ales să îmi iau din timpul meu pentru a-l dedica mai mult conținutului video, clipurilor explicative, pentru ca lumea să înțeleagă totul, de la A la Z - informații de care au nevoie cu o frecvență crescută.

Asta e mulțumirea și motivația mea - simt că pot să ajut oamenii să aibă o dantură sănătoasă mai mult decât o fac în cabinet.

Mi se pare că am și o datorie față de țară, care m-a ajutat și mi-a oferit educație gratuită mulți ani. Îmi place România, îmi plac oamenii și atâta timp cât pot să aduc un plus valoare prin profesia mea, îmi face plăcere să rămân aici și să ofer medicilor și întregii mele echipe un mediu plăcut, prietenos, în care să-și dorească să rămână și să lucreze cu profesionalism, în folosul pacienților.