Disfuncția erectilă (DE): simptome, cauze, tratament

Satisfacția în cuplu se numară printre cele mai importante ingrediente care mențin fericirea și împlinesc o relație. Cu toate acestea, mulți bărbați se confruntă de-a lungul vieții cu nereușita de a iniția un act sexual. 

image

Disfuncția erectilă (DE) numită și impotența, reprezintă incapacitatea de a realiza o erecție suficientă pentru actul sexual. Corpurile cavernoase ale penisului nu sunt suficient de umplute cu sănge, motiv pentru care se ajunge la incapacitatea de a continua.

Cauzele și principalii factori de risc care pot provoca probleme ale potenței sunt:

  • Obiceiuri nesănătoase (fumat, abuz de alcool);
  • Anumite boli (hipertensiune arterială, diabet zaharat, boli coronariene etc.)
  • Probleme psihice (depresie, nevroză, stres etc.)
  • Stilul de viață și munca sedentară, lipsa activități fizice;
  • Utilizarea îndelungată a anumitor medicamente;
  • Nivel scăzut de testosteron sau alte tulburări hormonale;
  • Intervenții chirurgicale, rezultatul unor traumatisme;
  • Schimbarea bruscă a dietei și stilului de viață etc.

Disfuncția erectilă poate fi împărțită în 2 grupuri majore:

  1.   De de tip organic (somatic) – legată direct de afecțiuni fizice ale organismului și fiziologia acestuia;
  2.   De de tip psihogen – atunci când rădăcinile problemei sunt asociate cu sănătatea mintală.

Important!!! Aproape toate formele de DE pot apărea la bărbații de orice vârstă – pot fi afectați de această afecțiune atât bărbații în vârstă, dar poate apărea și la tineri și adolescenți.

Tratamentul disfuncției erectile

Tot mai mulți bărbați sunt în căutarea răspunsului – care sunt cauzele și care este tratamentul eficient pentru tratarea disfuncției erectile. Însă alegerea metodei de tratament depinde de cauzele care au condus la apariția problemei. Pentru tratarea acestei afecțiuni se impun în primul rând schimbări pozitive ale stilului de viață (de exemplu, renunțarea la fumat, creșterea activității fizice), masajul prostatei, tratamentul paralel al bolilor concomitente care au dus la dezvoltarea DE, consult la un psihoterapeut / sexolog (cu disfuncție psihogenă), administrarea locală a agenților vasoactivi, precum și prescrierea anumitor medicamente pentru administrare orală - în special inhibitori ai fosfodiesterazei de tip 5 (PDE-5).

În absența contraindicațiilor, pentru tratarea DE sunt utilizate pe scară largă tabletele care conțin substanța activă sildenafil. Inițial, această substanță a fost descoperită ca medicament pentru tratamentul anginei pectorale și a hipertensiunii arteriale, dar datorită unui efect secundar "plăcut", începând din anul 1998 sildenafilul a fost utilizat pentru a trata disfuncția erectilă. Acest "efect secundar" este acela că sildenafilul ajută la relaxarea mușchilor netezi și a vaselor de sânge, crescând fluxul de sânge către organul genital masculin, ceea ce permite obținerea unui efect stabil. Astăzi, sildenafilul face parte dintr-o serie de medicamente ce tratează cu succes disfuncțiile sexuale.

De asemenea, din categoria remedii împotriva DE, cu o compoziție 100 % naturală face parte preparatul Tianli. Compoziția suplimentului Tianli este alcătuită din plante medicinale și extracte din fructe, ce sunt recunoscute pentru numeroasele lor acțiuni benefice pe care le prezintă asupra organismului masculin.

Pentru tratamentul disfuncției erectile, precum și pentru a preveni apariția acesteia, aveți în vedere următoarele recomandări:

  • evitați un stil de viață sedentar și creșteți activitatea fizică – sunt recomandate în special exercițiile care îmbunătățesc alimentarea cu sânge a organelor genitale precum: alergare, yoga, genuflexiuni, gimnastică, antrenarea mușchilor perineului;
  • alimentație sănătoasă - în același timp, în dieta bărbaților trebuie să fie prezente în mod necesar produse cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3, zinc, potasiu, magneziu (pește de mare gras, fructe de mare, miere, nuci), iar consumarea carbohidraților "rapizi" găsiți în principal în alimente de tip fast-food este pe cât posibil de evitat;
  • dacă este necesar, luați suplimente alimentare ce conțin substanțele enumerate mai sus, alături și de seleniu, vitamina B, vitamina D, L-arginină.
  • După consultarea unui medic și în absența contraindicațiilor, puteți lua medicamentul Tianli;
  • o dată pe an treceți la un control medical urologic;
  • monitorizați nivelurile de lipide (colesterol) și glucoză (zahăr) din sânge, faceți periodic o cardiogramă;
  • încercați să evitați stresul, suprasolicitarea, lipsa somnului, să armonizați relațiile cu partenerul sexual;
  • faceți sex în mod regulat;
  • excludeți obiceiurile proaste - fumatul, consumul de alcool - sau cel puțin minimizați-le;
  • monitorizați greutatea corporală, luptați împotriva excesului de greutate;
  • dacă este posibil, limitați aportul de medicamente care pot afecta negativ erecția.

În general, disfuncțiile DE sunt rezolvabile și, în majoritatea cazurilor, dispar în timp scurt. Principalul aspect de avut în vedere este să conștientizați problema și să pretindeți că aceasta nu există, o astfel de abordare va duce doar la agravarea ei.