Exfoliant fizic sau chimic? Cum îl alegi şi-l aplici corect pe cel potrivit

La aproximativ o lună, pielea se exfoliază în mod natural şi elimină celulele moarte. Introducerea exfolierii fizice sau chimice în ritualul propriu de îngrijire ar putea susţine acest proces natural şi sănătatea pielii. Află ce tip de exfoliant îţi este potrivit!

image

Exfolierea poate îmbunătăți aspectul pielii, în special al tenului. Ajută la îndepărtarea bacteriilor, transpirației și a depunerilor de produse de machiaj rămase pe piele, ceea ce are un efect extraordinar: reducerea riscului de înfundare a porilor şi de apariţie a acneei. Mai mult, în absenţa stratului de celule moarte, pielea va absorbi mai uşor cremele și serurile. Iată de ce exfoliantul este o necesitate pentru îngrijirea pielii. Cum există două tipuri principale de exfolianți, fizici și chimici, trebuie doar să cunoşti diferenţele pentru a-l alege pe cel mai eficient.

Diferenţele dintre exfolianţii fizici şi chimici      

Exfolianții fizici grăbesc eliminarea celulelor moarte ale pielii, dar printr-o metodă diferită. În loc de substanțele chimice care dizolvă celulele moarte, exfolierea fizică folosește îndepărtarea acestora cu particule mici. Textura nisipoasă a scruburilor ajută la îndepărtarea manuală a resturilor de pe piele. Această metodă de exfoliere poate fi realizată și cu bureţi de baie din lufă sau mănuşi exfoliante.

Exfolianții chimici folosesc acizi și enzime pentru a îndepărta celulele moarte de pe suprafața pielii. Unii sunt şi sub formă de seruri de refacere. Acestea sunt produse de îngrijire a pielii special concepute pentru strângerea porilor şi uniformizarea pielii prin îndepărtarea a ceea ce blochează celulele sănătoase.

Citeşte mai multe despre exfoliere AICI

Ce tip de exfoliat este potrivit?

Tip de piele determină şi exfoliantul potrivit. Exfolianții chimici prea puternici și cei fizici prea duri pot irita o piele uscată sau una predispusă la acnee. În aceste cauzuri, sunt mai eficiente un exfoliant chimic ușor sau unul fizic, mai moale.

Persoanele cu pete pe piele sau cu nuanțe de piele mai închise ar trebui să opteze pentru o exfoliere blândă, deoarece se poae ajunge la hiperpigmentare din cauza aciziilor din exfolianţii chimici sau a abraziunii unor metode mai dure de exfoliere fizică.

Vezi și: Din ce cauze ţi se usucă pielea

După ce ai ales metoda de exfoliere preferată, este important s-o foloseşti corect, altfel poate fi la fel de dăunătoare ca alegerea metodei greșite. Este indicată aplicarea unei presiuni ușoare atunci când utilizezi exfolianți fizici.

Reţine!

Procesul de exfoliere îndepărtează stratul exterior al pielii, lăsând-o mai uscată și vulnerabilă. De aceea, nu uita ca, după exfoliere, să aplici o cremă hidratantă, eventual şi o loţiune de protecție solară dacă ieşi la soare, indiferent de anotimp.

FOTO: Shutterstock



Recente

Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg