Grupa de sânge îţi spune dacă rişti probleme cu memoria

Cei mai mulţi nu-și dau seama că grupa lor de sânge le poate influenţa starea de sănătate. Demența vasculară este a doua cea mai frecventă formă de demență după Alzheimer şi cei cu o anumită grupă sanguină au un risc mai mare să sufere din cauza acesteia.

image

O mulţime de factori te pot expune unui risc crescut de demență vasculară. Printre aceştia se numără diabetul, hipertensiunea arterială, dar şi grupa ta de sânge. Află care tipuri de sânge favorizează pierderea memoriei corelată cu demența vasculară și ce poți face pentru a-ţi reduce riscul!

De ce grupa de sânge te predispune la anumite boli?

Grupa de sânge este determinată de un grup de proteine din celulele roșii ale sângelui, numite antigene. Există patru tipuri principale de sânge care diferă în funcție de aceste proteine: A, B, AB și O. Unii îşi cunosc grupa de sânge, în timp ce alții nu. Cu toate acestea, chiar dacă îl ştii, s-ar putea să nu realizezi că te-ar putea predispune la anumite afecțiuni.

Proteinele numite antigene pot reacționa diferit la diferiţi factori negativi externi. Când intră în contact cu substanțe care nu sunt familiare corpului, ca bacteriile, declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar. Același tip de răspuns poate apărea în timpul unei transfuzii dacă tipul de sânge al donatorului nu se potrivește cu al tău. De fapt, grupa sanguină îţi poate crește sau reduce riscul de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, accident vascular cerebral. De asemenea, îţi influenţează memoria, ceea ce crește sau reduce riscul de demență.

Vezi și: Uiţi des unde ai pus cheile de la casă? Motive din cauza cărora te poţi confrunta cu pierderi de memorie

Aceste grupe de sânge cresc cu 82% riscul de a avea probleme cu memoria!

Potrivit Penn Medicine, sistemul de sănătate al Universităţii din Pennsylvania, SUA, grupele de sânge A, B şi AB sunt asociate cu un risc crescut de pierdere a memoriei cu 82%. Persoanele cu sânge de tip O prezintă cel mai mic risc de a avea probleme de memorie și, ulterior, de demență. Este posibil ca una dintre cauze să fie faptul că acestea sunt predispuse la hipertensiune arterială, colesterol crescut și diabet, iar aceste afecțiuni pot provoca tulburări cognitive și demență.

Aşa îţi reduci riscul!

Ţi-ai putea atenua acest risc crescut de probleme cu memoria şi demenţă prin modificarea altor factori de risc. Este important să faci exerciții fizice regulate, să eviți, pe cât posibil, stresul, să dormi câte şapte-opt ore pe noapte, să renunți la fumat și să ai o dietă cât mai variantă, sănătoasă.

Citește și: Folosești des GPS-ul? Cum îți pui în pericol capacitatea de memorare

O altă variantă este să recunoşti primele semne de demență vasculară: pierderea memoriei, dificultățile de concentrare sau de organizare a gândurilor, de comunicare sau de planificare. La unele presoane apare şi neliniște, agitație, depresie sau apatie, probleme locomotorii. În acest caz, este nevoie să ceri sfatul medicului de familie şi eventual un tratament potrivit pentru a încetini progresia acestei boli.

FOTO: Pixabay