Folosești des GPS-ul? Cum îți pui în pericol capacitatea de memorare

GPS-ul (n.r. Global Positioning System) ajută șoferii să se ghideze în trafic și să ajungă cu bine la destinație, însă specialiștii spun că folosirea acestui sistem de navigație poate avea și efecte negative asupra sănătății. Iată la ce trebuie să fii atent, mai ales dacă obișnuiești să îl folosești! 

image

Odată cu evoluția tehnologiei, hărțile rutiere au fost înlocuite cu GPS-urile, aceste sisteme de navigație care îți oferă tot confortul în trafic. Dacă te afli printre cei care folosesc astfel de aparate sau aplicații de acest tip, ar fi bine să iei în calcul și recomandările specialiștilor în sănătate. Un studiu realizat de către cercetătorii neurologi a scos la iveală faptul că folosirea GPS-ului poate afecta creierul și implicit memoria. 

Citește și: Ce să bei zilnic pentru a nu avea probleme cu memoria și cu ce să n-o amesteci niciodată 

Ce s-a descoperit?

Studiul realizat în anul 2020 și publicat în revista „Scientific Reports‟ a analizat comportamentul a 50 de șoferi. Cercetătorii au descoperit că șoferii care foloseau în mod obișnuit GPS-ul aveau memoria mai afectată decât cei care șofau fără acest sistem de navigație. 

Concret, când acești șoferi au fost puși să conducă fără sistemul de navigație, ei nu și-au amintit anumite puncte importante din locurile pe care le frecventau. „Am făcut teste de memorie spațială și am constatat că degradarea memoriei are legătură cu frecvența folosirii a GPS-ului‟, a spus Veronique Bohbot, unul dintre autorii studiului. 

Vezi și: Pierderile de memorie. Cauze pentru care uităm și ce putem face în acest sens 

Frecvența face diferența 

Cercetătorii au observat că există o diferență între persoanele care folosesc GPS-ul ocazional și cele care îl folosesc frecvent. Concret, cu cât este folosit mai des acest sistem de navigație, cu atât această acțiune poate fi dăunătoare pentru creier: „Trebuie să îți folosești creierul, sau îl vei pierde!‟, îndeamnă autorii studiului. „Ceea ce am descoperit este că oamenii care au o memorie spațială mai bună au și o cogniție mai bună și un risc mai mic de apariție a bolii Alzheimer‟, a spus Veronique Bohbot. 

Ce sfaturi dau specialiștii

Folosești des GPS-ul? Pentru o memorie mai bună, specialiștii îți sugerează să apelezi la câteva tehnici simple: 

  1. Oprește GPS-ul în drum spre casă;
  2. Uită-te la harta fizică înainte de a pleca la drum și vezi dacă o poți memora;
  3. Nu intra în panică dacă nu reușești din prima;
  4. Repetă procedura zilnic.

Sursă foto: Shutterstock