Medicamente care sunt eficiente fără vreo explicaţie ştiinţifică
A ști că un medicament este eficient nu este același lucru cu a cunoaşte cu exactitate cum funcționează. Corpul este un mecanism complex pe care încă nu-l înțelegem pe deplin. De exemplu, aceste medicamente populare funcționează, dar nu s-a aflat de ce!
Înainte de a lansa un medicament, companiile farmaceutice efectuează studii. Nimeni nu vrea să se repete ceea ce s-a întâmplat în anii `50 și ’60 când unele femei însărcinate au luat talidomidă pentru a scăpa de grețurile matinale. A fost cel mai mare scandal medical provocat de om din cauză că 10 000 de copii s-au născut cu deformări severe din cauza medicamentului. Totuşi, pentru o serie de medicamente nu există încă o explicaţie prin ce mecaniste funcţionează şi sunt eficiente.
Paracetamol
Unul dintre cele mai folosite medicamente contra durerii, paracetamolul este cunoscut și sub numele de acetaminofen. Este un analgezic eficient care este sigur atâta timp cât respecți doza.
Nimeni nu ştie cum funcționează. Ar putea bloca o enzimă care face corpul să simtă durere. De asemenea, s-ar putea să afecteze semnalele date de neurotransmițătorul serotonină, o substanță chimică produsă de celulele creierului care contribuie la multe funcții cognitive.
Vezi şi: Ce medicamente să nu iei niciodată fără acordul medicului
Aspirina
Popularitatea aspirinei a scăzut în anii `60, pe măsură ce au apărut alte analgezice. Apoi, oamenii de știință și-au dat seama că aspirina nu era doar un analgezic. S-a dovedit eficientă ca diluant al sângelui și pentru reducerea riscului de atac de cord sau accidentele vasculare cerebrale. Unii medici sugerează că utilizarea regulată a aspirinei cu concentrație scăzută poate fi benefică, în timp ce alții sunt precauți.
Recent, cercetările efectuate în Suedia au arătat că aspirina are un alt efect benefic. Oamenii de ştiinţă au analizat detaliile dosarelor a 80 000 de pacienți diagnosticaţi cu cancer şi au descoperit că unii pacienţi cu cancer de colon sau de plămâni luaseră aspirină cu concentrație scăzută în mod regulat înainte de diagnosticare, iar tumora lui tindea să fie mai puțin avansată, deci mai uşor de tratat. Încă nu se ştie de ce ar avea aspirina acest efect.
S-ar putea ca proprietățile antiinflamatoare ale aspirinei să încetinească deteriorarea ADN-ului care poate duce la cancer.
Citeşte şi: Droguri de mare risc pe care medicii le recomandau în trecut ca leacuri infailibile
Antidepresivul Paxil sau Seroxat
Nu se ştie sigur cum funcţionează nici antidepresivul cunoscut sub numele de Seroxat sau Paxil pe care medicii îl prescriu pentru tulburare obsesiv-compulsivă, atacuri de panică, stres posttraumatic sau anxietate. Mai poate fi prescris pentru ejaculare precoce ori bufeuri tipice menopauzei.
Se presupune că medicamentul crește nivelul de serotonină din creier. Corpul produce serotonină dintr-un aminoacid esențial numit triptofan. Alimente precum brânza, nucile și carnea roșie conțin triptofan.
Starea de bine depinde de un nivel optim de serotonină, pentru că această substanță chimică afectează funcțiile fiziologice, comportamentul, învățarea, memoria și starea de spirit. Cercetătorii nu știu cu adevărat cum funcționează, deoarece nu înțeleg pe deplin funcțiile complexe ale serotoninei.