Medicamente care sunt eficiente fără vreo explicaţie ştiinţifică

A ști că un medicament este eficient nu este același lucru cu a cunoaşte cu exactitate cum funcționează. Corpul este un mecanism complex pe care încă nu-l înțelegem pe deplin. De exemplu, aceste medicamente populare funcționează, dar nu s-a aflat de ce!

1 medicamente jpg jpeg

Înainte de a lansa un medicament, companiile farmaceutice efectuează studii. Nimeni nu vrea să se repete ceea ce s-a întâmplat în anii `50 și ’60 când unele femei însărcinate au luat talidomidă pentru a scăpa de grețurile matinale. A fost cel mai mare scandal medical provocat de om din cauză că 10 000 de copii s-au născut cu deformări severe din cauza medicamentului. Totuşi, pentru o serie de medicamente nu există încă o explicaţie prin ce mecaniste funcţionează şi sunt eficiente.

Paracetamol

Unul dintre cele mai folosite medicamente contra durerii, paracetamolul este cunoscut și sub numele de acetaminofen. Este un analgezic eficient care este sigur atâta timp cât respecți doza.

Nimeni nu ştie cum funcționează. Ar putea bloca o enzimă care face corpul să simtă durere. De asemenea, s-ar putea să afecteze semnalele date de neurotransmițătorul serotonină, o substanță chimică produsă de celulele creierului care contribuie la multe funcții cognitive.

Vezi şi: Ce medicamente să nu iei niciodată fără acordul medicului

Aspirina

Popularitatea aspirinei a scăzut în anii `60, pe măsură ce au apărut alte analgezice. Apoi, oamenii de știință și-au dat seama că aspirina nu era doar un analgezic. S-a dovedit eficientă ca diluant al sângelui și pentru reducerea riscului de atac de cord sau accidentele vasculare cerebrale. Unii medici sugerează că utilizarea regulată a aspirinei cu concentrație scăzută poate fi benefică, în timp ce alții sunt precauți.

Recent, cercetările efectuate în Suedia au arătat că aspirina are un alt efect benefic. Oamenii de ştiinţă au analizat detaliile dosarelor a 80 000 de pacienți diagnosticaţi cu cancer şi au descoperit că unii pacienţi cu cancer de colon sau de plămâni luaseră aspirină cu concentrație scăzută în mod regulat înainte de diagnosticare, iar tumora lui tindea să fie mai puțin avansată, deci mai uşor de tratat. Încă nu se ştie de ce ar avea aspirina acest efect.

S-ar putea ca proprietățile antiinflamatoare ale aspirinei să încetinească deteriorarea ADN-ului care poate duce la cancer.

Citeşte şi: Droguri de mare risc pe care medicii le recomandau în trecut ca leacuri infailibile

Antidepresivul Paxil sau Seroxat

Nu se ştie sigur cum funcţionează nici antidepresivul cunoscut sub numele de Seroxat sau Paxil pe care medicii îl prescriu pentru tulburare obsesiv-compulsivă, atacuri de panică, stres posttraumatic sau anxietate. Mai poate fi prescris pentru ejaculare precoce ori bufeuri tipice menopauzei.

Se presupune că medicamentul crește nivelul de serotonină din creier. Corpul produce serotonină dintr-un aminoacid esențial numit triptofan. Alimente precum brânza, nucile și carnea roșie conțin triptofan.

Starea de bine depinde de un nivel optim de serotonină, pentru că această substanță chimică afectează funcțiile fiziologice, comportamentul, învățarea, memoria și starea de spirit. Cercetătorii nu știu cu adevărat cum funcționează, deoarece nu înțeleg pe deplin funcțiile complexe ale serotoninei.



Recente

Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg