Masajul relaxează și calmează durerile musculare, dar uite ce reacţii adverse poate da!

Terapia prin masaj diminuează durerea musculară și elimină încordarea. Dacă este făcută corect de un profesionist calificat, are puține riscuri, dar, în anumite situaţii, poate avea efecte secundare. Descoperă care sunt acestea şi cum le poţi evita!

horoscop 11 februarie masaj jpeg

Durerile musculare sunt normale şi după un masaj, mai ales dacă a trecut ceva timp de la ultimul masaj sau nu ai făcut vreunul până la acel moment. Masajul este ca un exercițiu fizic: creşte fluxul de sânge de la nivelul musculaturii, aducând elemente nutritive și eliminând toxinele. Acest proces poate crește temporar inflamația, un răspuns natural de vindecare, în zonele pe care organismul simte că este nevoie de recuperare. Această inflamație poate aduce disconfort. Inflamația și disconfortul durează de obicei de la câteva ore până la aproximativ o zi și jumătate. Cele mai multe dintre efectele secundare ale masajului sunt minore, cum ar fi durerile de cap sau oboseala, dar pot apărea şi alte reacții adverse mai grave, dar extrem de rare. Acestea implică afecțiunile preexistente. Este vorba despre cheaguri de sânge, scăderea glicemiei.

Dureri musculare

Masajele intense pot duce la ivirea unor dureri musculare. Presiunea poate provoca uneori disconfort și inflamație, ducând la dureri care pot dura între două şi trei zile.

Greaţă

Prin masaj, este favorizată îndepărtarea toxinelor din organism, ceea ce poate duce la apariţia senzaţiei de greață. Reacția naturală a corpului la toxine este să le elimine, iar unele persoane pot resimți după masaj greaţă.

Dureri de cap

Aşezarea nepotrivită a capului în timpul masajului sau presiunea prea mare pusă pe unele părți ale corpului, gât sau partea de sus a spatelui, duce la neplăceri precum durerile de cap. O altă explicaţie pentru apariţia durerii este aceea că, în timpul masajului, mușchii din apropierea craniului eliberează tensiunea acumulată.

Inflamaţie

Aceasta poate fi rezultatul unei stimulări constante în timpul masajului sau al unei răni mai vechi, al presiunii excesive aplicate în timpul terapiei. Inflamația, la fel ca alte reacții adverse, ar trebui să dispară în câteva zile. Pentru a o reduce într-un timp mai scurt, aplică pe zona inflamată o compresă înmuiată în apă rece sau cu gheață. De asemenea, ai putea lua o doză mici de analgezic.

Somnolenţă

Cu cât corpul este mai relaxat, cu atât este mai ușor să adormi. Eliberarea tensiunii și îmbunătăţirea circulației te pot face somnolentă în timpul masajului sau imediat după aceea. De obicei, starea de oboseală dispare după aproximativ o zi.

Roşeaţă

Un efect secundar care nu este grav, roşeaţa, apare ca urmare a presiunii și frecării continue a pielii. Dacă ai pielea sensibilă, roșeața va fi mai vizibilă, dar ar trebui să dispară în câteva zile.

Ce efecte secundare are masajul în sarcină

Masajul prenatal îşi are originile în medicina ayurvedică şi se practică de circa 3.000 de ani. Este văzută ca tehnică naturală folosită pentru a susține sănătatea mamei și a bebelușului. Se efectuează de obicei doar pe spate şi picioare, după primul trimestru de sarcină şi este mai blând decât majoritatea masajelor corporale. Ajută la alinarea durerilor de spate, reduce stresul, anxietatea. Ca orice alt masaj, acesta poate avea unele efecte secundare precum greaţa şi ameţeala. Aceste pot fi prevenite prin consumul de apă, înainte și după masaj.

Cui îi este contraindicat masajul

Masajul nu trebuie făcut niciodată în regiunea în care există cheaguri de sânge, răni în curs de vindecare, fracturi, infecții ale pielii. De asemenea, masajul trebuie evitat în zona unei intervenții chirurgicale recente. Masajul trebuie evitat la persoanele cu număr scăzut de trombocite și la cei care iau medicamente anticoagulante. Bolnavii de cancer trebuie să-și consulte întotdeauna medicul oncolog înainte de a începe o terapie prin masaj, în special care implică presiune intensă. Sunt totuşi situaţii în care se poate aplica terapia prin masaj cu condiția să fie obținută aprobarea medicului. În general, trebuie să evite masajul cei care au febră sau o boală contagioasă, dar şi persoanele cu:

- boală inflamatorie acută (artrită reuamtoidă, tendinită),

- infecţie bacteriană,

- afecţiuni ale pielii (impetigo, herpes, eczeme, psoriazis),

- tromboză,

- vene varicoase,

- hipertensiune arterială,

- flebită,

- fibromialgie,

- osteoporoză,

- astm (dacă se folosesc uleiuri esenţiale),

- diabet,

- hernie ombilicală.

Atenţie!

Înainte de a merge la un masaj prenatal, cere sfatul unui medic, dacă suferi de hipertensiune arterială, preclampsie sau diabet gestațional.

Aşa eviţi riscurile masajoterapiei!

Pentru a nu avea neplăceri după masaj, ai grijă să bei câte un pahar cu apă înainte şi după şedinţă. Masajul te poate deshidrata, ca urmare a efortului pe care-l depune sistemul tău limfatic pentru a elimina toxinele. Aşteaptă cel puţin o oră până să faci un duş pentru a nu elimina uleiurile esenţiale folosite şi evită apa fierbinte care poate agrava inflamaţia. Ai grijă să nu mănânci în exces, pentru că te vei simţi mai somnolentă şi lipsită de energie.



Recente

Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg
shutterstock 256424824 jpg
shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg