Povestea „aurului negru” din lacul Techirghiol. Miracolele făcute de nămol

Lacul Techirghiol, unul dintre cele mai de preț daruri oferite de natură, este situat în Eforie Nord, și ne oferă două remedii de preț pentru sănătatea noastră fizică și psihică: apa sărată și nămolul sapropelic, considerat cel mai bun din lume.

image

Supranumit și „Aurul Negru”, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol are beneficii miraculoase pentru sănătate. Acesta este compus din substanțe formate în mod natural, în urma unor procese geologice, iar dr. Mihaela Cucu, Director medical al Ana Aslan Health SPA, confirmă acest lucru: „Recunoscută încă de pe vremea romanilor, peloidoterapia, sau terapia cu peloide sau nămoluri, este plurifactorială și acționează prin mecanisme complexe. Efectele benefice apar imediat, cât și în timp, prin modificarea capacității adaptive generale a organismului. Acestea acționează la nivelul aparatului cardio-vascular, la nivelul sistemului nervos central și vegetativ, imunologic și endocrin”.

Care este povestea acestui „aur negru” din lacul Techirghiol?

Se spune că un bătrân tătar olog și orb, pe nume Tekir, a ajuns odată cu măgarul său rănit la malul lacului Techirghiol, în care animalul a intrat ca să se scalde. Bătrânul s-a chinuit apoi ore în șir să-l scoată din noroiul mirositor, însă măgarul nu voia să se miște din apă. Iar încăpățânarea animalului a avut efecte surprinzătoare!

Bătrânul, atunci când a ieșit din lac, și-a dat seama că ochii săi puteau distinge din nou lumina și că picioarele sale, de multă vreme neputincioase, începuseră să-l asculte. Cât despre înțeleptul său măgăruș – rănile de pe spate i se vindecaseră, iar corpul său trăia parcă o nouă tinerețe.

Aflându-se vestea despre această întâmplare miraculoasă, oamenii au venit pe malul lacului, scâldându-se și ungându-se cu nămol pentru a-și găsi vindecarea. Și pentru că Tekir și măgărușul său au fost cei care au descoperit miraculoasele beneficii ale lacului, acesta s-a numit Techirghiol însemnând „Lacul lui Techir”.

O istorie bogată în realizări

Primele atestări scrise despre utilizarea nămolului și a băilor în lacul Techirghiol cu scop terapeutic datează din anii 1800, iar în 2014 s-au împlinit 115 ani de recunoaștere a lacului Techirghiol în balneologie și a proprietățile sale terapeutice.

Speed Balneo jpg

Beneficiile nămolului

Nămolul din lacul Techirghiol poate fi considerat un adevărat „doctor al femeilor”. El reaprinde speranța maternității, vindecând afecțiunile inflamatorii ale aparatului reproducător care determină apariția infertilității (anexite, cervicite, endometrite). Componenta bituminoasă conferă nămolului acțiune asemănătoare hormonilor estrogeni.

Terapiile cu nămol stimulează terminațiile senzitive de la nivelul pielii, schimburile de energie și substanțe, mecanismele de reglare a temperaturii corpului și sinteza de vitamina D. Se produce o reglare a compoziției minerale a organismului prin schimburile ionice care se produc la nivelul pielii și a mucoaselor cu care intră în contact direct.

Creșterea retenției de calciu și fosfor face din nămol un remediu extrem de important pentru întărirea sistemului osos, pentru prevenirea și tratarea osteoporozei. Este minunat când se îmbină efectele vindecatoare ala nămolului cu cele estetice!

Este un specialist în frumusețe prin acizii humici din compoziție, care au efecte hialuronidazice. Curăță în profunzime pielea, elimină toxinele, purifică, scade secreția de sebum, atenuează ridurile, reduce apariția celulitei. Hidratează intens, catifelează și redă culoarea, elasticitatea, tonusul și strălucirea pielii.

Terapii cu nămol

Terapiile cu nămol au mai mult succes dacă sunt combinate cu apa sărată din lacul Techirghiol. Pachetele de terapii sunt recomandate și persoanelor cu vârste cuprinse între 35 – 45 de ani, nu numai celor mai în vârstă.

Dacă te aflii în căutarea unui loc în care să îți încarci bateriile, unde să găsești și o doză bună de sănătate și relaxare, alege ANA Hotels Health SPA. Acolo ai la dispoziție masaje, tratamente cu nămol, aquagym sau kinetoterapie, toate cu scopul de a elimina tulburările de somn, mobilitatea articulară limitată de sedentarism sau hipertensiunea arterială.

Foto - Shutterstock