Hipnoza, terapia care acționează asupra subconștientului

Hipnoza este o practică care se folosește de secole întregi.

image

Chiar dacă folosirea ei ca terapie complementară poate părea recentă, în unele culturi și religii, proceduri care implicau hipnoza sau intrarea în transă au fost folosite de mii de ani, crezându-se că au proprietăți vindecătoare.

Primele cercetări în domeniul hipnozei s-au făcut după ce medicul german Franz Mesmer (1734-1815) a popularizat o formă a acestei tehnici. Acesta a susținut existența unui fluid universal, numit magnetism animal, al cărui dezechilibru în corpul uman este responsabil de boli. Printr-o formă de hipnoză, acesta a căutat să controleze distribuția acestui fluid, restabilind echilibrul și sănătatea pacientului.

Hipnoterapia este un tratament de scurtă durată, folosit în completarea psihoterapiei, care te ajută să te autocunoști, să-și crești stima de sine, să reduci stările de anxietate și insomniile, să-ți gestionezi mai bine emoțiile sau să renunți la vicii și dependențe. Această terapie alternativă te ajută să găsești mai rapid sursa durerii tale fizice sau emoționale și să o elimini.

Cum funcționează

Spre deosebire de psihoterapia convențională și conversațională, hipnoza acționează asupra subconștientului. Hipnoza este o stare naturală a minții, de concentrare intensă a atenției, fără ca pacientul să fie conștient de ce se întâmplă în jurul lui, eliminând tot ceea ce îl poate distrage. Nu este deloc neobișnuit să intri într-o stare hipnotică chiar și într-un moment oarecare din viața ta, fără să-ți propui asta. De exemplu, atunci când mergi pe un drum pe care-l cunoști foarte bine, poți ajunge la destinație fără să fii conștient de ce s-a întâmplat cât timp ai parcurs acest drum. Sau în momentul în care te uiți la o emisiune TV, poți intra într-un fel de transă în timpul căreia elimini tot ceea ce este în jurul tău și primești informații doar de la ceea ce privești cu atâta interes.

Ești treaz în timpul hipnozei

Există această preconcepție că ai experimenta o formă de somn în timpul hipnozei. Total greșit: de fapt, tu ești treaz în timp ce ți se induce o stare de relaxare și concentrare totală. Pe parcursul sesiunii, terapeutul abordează probleme pe care vrei să le rezolvi și poate face mici sugestii care să te ajute să-ți atingi scopul. Este vorba despre o serie de sugestii specifice, care să te ajute să-ți schimbi un anumit comportament distructiv, într-un mod convenit dinainte cu terapeutul. De exemplu, dacă încerci să te lași de fumat, ți se poate sugera faptul că țigările conțin substanțe nocive și că e important să-ți respecți corpul și să ai grijă de el. În tot acest timp, tu rămâi perfect conștient și în control, ba chiar îți poți aminti sugestiile pe care ți le face terapeutul chiar și după ce ieși din... transă.

Nu-ți controlează nimeni mintea!

Mulți se tem că în timpul hipnozei ajung să fie controlați de alții. Este un mit foarte popularizat, însă hipnoterapia nu se bazează pe controlul minții pacienților. Terapeutul poate face sugestii care să te ajute să-ți atingi scopul sau să-ți explorezi gândurile, dar asta înseamnă că te ghidează în tot acest proces, nu că te controlează. Nu poți fi hipnotizat împotriva voinței tale, iar dacă nu te simți pe deplin confortabil în timpul acestui proces, hipnoza nu va da rezultate. Pe scurt, hipnoza nu este nici un fenomen paranormal, cu ajutorul căreia se pot face minuni, și nici o practică periculoasă, așa cum ai văzut prin filme.

Este greu de spus la ce să te aștepți când vine vorba de hipnoză și cât de eficientă ar putea fi ea, căci nu există două persoane cu același tip de răspuns. Este importantă atât conexiunea pe care o ai cu terapeutul tău, dar și deschiderea ta, ca pacient. Unele persoane sunt mai predispuse la hipnoză decât altele, ceea ce înseamnă că reușesc să intre mai ușor în acea stare de relaxare, dar și de concentrare, în care se pot face sugestii. Unii pacienți au descris sesiunea de hipnoză ca pe una foarte plăcută, în timpul căreia au simțit că plutesc, în timp ce alții au descris-o ca fiind apăsătoare.

@shutterstock