Terapia cu oxigen hiperbaric, eficientă în tratarea scafandrilor. În ce afecțiuni e indicată și cu ce nu ai voie în camera hiperbară

Terapia cu oxigen hiperbaric implică respirarea de oxigen pur într-un mediu presurizat. Într-o cameră de terapie cu oxigen hiperbaric, presiunea aerului este crescută de 2-3 ori mai mult decât presiunea normală a aerului. În aceste condiții, în plămâni pătrunde mai mult oxigen decât ar fi posibil respirând oxigen pur la presiunea normală a aerului.

image

Medicul de medicină hiperbară Ion Bogdan Cristian, explică: „Oxigenoterapia hiperbară sau HBOT (Hyperbaric Oxygenation Therapy) reprezintă o metodă de tratament alopată, recunoscută medical pe plan mondial ca ramură a medicinei de urgenţă în care pacientul este introdus într-o cameră presurizată (barocameră) şi respiră oxigen 100% pur, în condiţii de presiune crescută. Oxigenarea hiperbară este folosită într-un spectru larg de afecţiuni, de obicei ca parte dintr-un plan general de tratament, exclusiv la recomandarea medicului de medicină hiperbară.‟

Favorizează vindecarea fără efecte adverse

Țesuturile corpului au nevoie de un aport adecvat de oxigen pentru a funcționa. Când un țesut este lezat, acesta are nevoie de mai mult oxigen pentru a se putea reface. Terapia cu oxigen hiperbaric crește cantitatea de oxigen pe care o poate transporta sângele la aceste ţesuturi. „În condiţii normale, oxigenul este transportat în organism prin intermediul celulelor roşii. În condiţii hiperbare, oxigenul se dizolvă direct în fluidele corpului, în plasmă, în fluidele sistemului nervos central, în limfă, ajungând la celule şi ţesuturi în cantităţi mult mai mari decât cele oferite de transportul hemoglobinal, în zone în care circulaţia este diminuată sau blocată. În acest fel, cantităţile crescute de oxigen pot ajunge în toate ţesuturile ischemice, iar organismul poate susţine propriul proces de vindecare. Concentraţiile crescute de oxigen sporesc capacitatea celulelor albe de a distruge bacteriile, reduc inflamaţiile şi permit vaselor de sânge să se dezvolte mai rapid în zonele ischemice‟, arată medicul Ion Bogdan Cristian care susţine că tratamentul de oxigenare hiperbară asigură necesarul de oxigen în mod natural şi fără efecte adverse, ca urmare a concentraţiei şi capacităţii de penetrare a oxigenului hiperbar.

image

Bolile care se pot trata prin oxigenoterapie

Această terapie este recomandată în tratarea bolilor care pot beneficia de un aport crescut de oxigen în celule şi ţesuturi, dar şi pentru infecţiile în care tratamentul hiperbar este folosit datorită proprietăţilor antibiotice, fie ca terapie primară, coordonată sau asociată medicaţiei clasice. Potrivit medicului Ion Bogdan Cristian „indicaţiile tratamentului hiperbar sunt: embolia gazoasă, intoxicaţia cu monoxid de carbon, sindromul de compartiment/sindrom de zdrobire/fracturi, boala de decompresie, rănile greu vindecabile/ulceraţiile/piciorul diabetic, pierderile  masive de sânge (anemiile), gangrena gazoasă, abcesele intracraniene, infecţia ţesuturilor moi necrozate, osteoradionecroza şi distrugerea tisulară prin iradiere, osteomielita/ osteodiscita (refractară), grefele de piele şi lambourile, arsurile termice şi chimice, paralizia cerebrală, autismul, recuperarea post intervenţii de chirurgie plastică, leziunile sportive, leziunile cerebrale traumatice, necrozele avasculare osoase poliarticulare, stările septice/septicemiile, orice stare medicală care implică hipoxia ţesuturilor.‟

image

Ce ar trebui să laşi în exteriorul camerei hiperbare?

Pentru siguranța tuturor, accesul în camera hiperbară este interzis cu obiecte electrice sau electronice, obiecte inflamabile, brichete, obiecte metalice. În plus, nu este permisă folosirea cremelor, unguentelor, uleiurilor, produselor de îngrijire pe bază de alcool, a sprayurilor şi produselor cosmetice inflamabile. Pentru a obţine efectele dorite, vei avea nevoie de o cură de mai multe şedinţe, în funcţie de afecţiune. Va trebui să stai în camera hiperbară, să respiri normal, să înghiţi frecvent pentru a-ţi desfunda urechile.

Info

Costul unei şedinţe de trei ore este 400 de lei, iar al uneia de o oră este 130 de lei, iar terapia nu este decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Sfatul specialistului

Dr. Ion Bogdan Cristian, medic de medicina hiperbara, Clinica de Medicină Hiperbară

image

„Pacienţii sunt acceptaţi la tratament fie dacă vin din proprie iniţiativă, fie dacă au o trimitere medicală în acest sens. Recomandarea de tratament are loc în urma evaluării dosarului medical al pacientului, în cadrul consultaţiei, dacă afecţiunea reprezintă o indicaţie pentru medicina hiperbară. Alături de recomandarea medicală de efectuare a tratamentului de oxigenare hiperbară, se stabileşte şi tratamentul alopat asociat, acolo unde este cazul. Ulterior, pacienţii sunt evaluaţi de către personalul medical şi trataţi conform necesităţilor specifice fiecăruia‟.