Puterea vindecătoare a plantelor îți ajută ficatul de Sărbători

Mesele bogate sunt nelipsite la români de Sărbători, însă ficatul tău se poate resimți din cauza grăsimilor consumate în exces la final de an. Nu fugi la farmacie pentru o pastilă, ai încredere în puterea plantelor pentru a-ți ajuta ficatul!

image

Anumite plante medicinale au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății ficatului, ceea ce le-a făcut să devină populare ca remedii naturale pentru cei cu afecțiuni hepatice, precum și pentru cei care doresc să-și susțină sănătatea ficatului. Deși unele suplimente din plante sunt considerate sigure și pot chiar trata anumite boli ale ficatului, multe altele pot dăuna sănătății ficatului. Dacă nu eşti sigură în privinţa terapiilor pe bază de plante pentru bolile hepatice, nu ezita să întrebi medicul specialist sau un fitoterapeut experimentat.

Măcrişul, indicat în curele de detoxificare

Măcrişul este un bun leac şi în perioada de tratare a afecţiunilor hepatice şi în curele de detoxificare. Iei câte un vârf de cuţit de pulbere de rădăcină de măcriş, de trei ori pe zi, între mese, pe stomacul gol. Ţii sub limbă un sfert de oră, apoi înghiţi cu apă. Poţi combina pulberea cu alte plante amare (pelin, anghinare, genţiana) pentru eliminarea toxinelor. Tot în bolile hepatice, poţi bea dimineaţa, înainte de masă un amestec făcut din câte o jumătate de pahar de suc de măcriş şi de păpădie.

Orzul verde elimină toxinele

Adăugată în supe, salate sau în amestec cu iaurt, pulberea de orz are capacitatea de a susţine procesul de detoxificare. Se poate lua şi ca atare, cu puţină apă sau ceai, cu condiţia ca lichidul cu care se combină să nu fie fierbinte, ci numai călduţ, altfel orzul îşi pierde proprietăţile. De obicei, se recomandă dizolvarea unei linguriţe de pulbere de orz verde în aproximativ 200 ml de apă plată, ceai ori suc de fructe. Amestecul trebuie băut în două-trei reprize, înainte de masă, de preferat  în prima parte a zilei.

Infuzia de siminoc susţine funcţiile ficatului

Pentru îmbunătăţirea funcţiilor ficatului, preîntâmpinarea flatulenţei, tonifierea colecistului, stimularea secreției glandelor gastrice și a sucului pancreatic, poţi folosi infuzie de siminoc. Conţine uleiuri esenţial, compuşi cumarinici şi flavonoide cu proprietăţi antioxidante, cu efecte benefice asupra sistemului digestiv. Obţii preparatul prin adăugarea unei linguriţe de plantă la 250 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat, un sfert de oră, strecori şi bei ceaiul călduţ. În acelaşi scop, poţi folosi tinctura de siminoc, câte o lingură, de trei ori pe zi. 

Atenţie!

Tinctura de siminoc este contraindicată celor care au colită de fermentaţie, diaree, femeilor însărcinate şi care alăptează.

Armurariul, perfect după mesele copioase

Ai făcut exces de alcool sau grăsimi? Celulele hepatice au nevoie de refacere. Pulberea din fructele de armurariu le protejează şi regenerează. Este indicat să iei o linguriţă rasă de patru ori pe zi, pe nemâncate. O ţii sub limbă zece minute, apoi o înghiţi cu apă. Acest leac încetineşte viteza de absorbţie a substanţelor toxice de la nivelul celulelor hepatice. Poţi să faci şi o infuzie din această pulbere. Peste o linguriţă, torni o cană cu apă fiartă. După un sfert de oră, strecori. Ai nevoie de două căni de ceai pe zi, dimineaţa şi seara, urmate de odihnă, aşezată pe partea dreaptă.

Reţine!

Evită să foloseşti remedii cu armurariu pentru copii sau dacă suferi de boli obstructive biliare, ca litiaza.

image

Pătrunjelul reface ţesutul hepatic

De patru ori mai bogat în vitamina C decât portocala, pătrunjelul ajută la regenerarea celulelor hepatice, la eliminarea toxinelor şi la reducerea congestiei ficatului. Cel mai bine ar fi să consumi pătrunjelul în stare crudă, mărunţit şi adăugat în mâncăruri sau salate. Şi rădăcina de pătrunjel este excelentă pentru ficat şi o poţi mânca tot crudă, rasă şi amestecată cu ţelină sau cu morcov.

Ridichea neagră alungă tulburările hepatice

Siropul de ridiche neagră stimulează eliminarea impurităţilor acumulate de organism şi ajută în perioada de tratare a tulburărilor hepatice. Pentru a-l face în propria casă, taie ridichile rondele, apoi aşază straturi de felii pe fundul unui vas şi acoperă-le cu zahăr. Lasă câteva zile la macerat, până se formează un sirop gros. Bea din el zilnic trei linguri, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de o lună.

Secara reface ficatul

Un remediu recomandat chiar şi celor care suferă de hepatită, boală acută, infecţioasă a ficatului, este secara, sub formă de decoct. Acţionează asupra ţesutului hepatic şi favorizează refacerea integral a celulelor ficatului. Îţi trebuie 30 de grame de secară şi o cană de apă rece. Le fierbi timp de 15 minute, apoi laşi la răcorit. Strecori şi bei două căni de astfel de decoct pe zi, de-a lungul tratamentului pentru ficat. 

foto - Shutterstock



Recente

Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg