Ce este tusea de 100 de zile şi cum poate fi prevenită?

Reticenţa faţă de vaccinare poate să ducă şi la noi focare de tuse de 100 de zile sau tusea convulsivă cum mai este denumită medical pertussis. Se întâmplă an de an ca în multe locuri din lume să se înmulţească periculos de mult cazurile de pertussis. Află de ce se numeşte tusea de 100 de zile şi cum să te fereşti de aceasta!

image

Tusea convulsivă sau pertussis este o infecție respiratorie foarte contagioasă cauzată de bacteria Bordetella pertussis. Se numește tuse de 100 de zile, deoarece poate să te chinuie săptămâni sau luni la rând și începe ca o simplă răceală. Are un zgomot distinct şi se caracterizează prin accese severe, care se termină adesea cu un sunet ca un şuierat atunci când persoana respiră.

Boala este deosebit de periculoasă pentru sugari cărora le poate da complicații. Vaccinarea este o măsură preventivă, iar tratamentul implică de obicei antibiotice. În ciuda eforturilor de vaccinare, pot apărea în continuare focare, care susţin importanța imunizării în prevenirea răspândirii acestei infecții respiratorii grave. Un astfel de focar are loc în Anglia și Țara Galilor, unde sunt semnalate peste 600 de cazuri, conform Daily Mail. Vezi cum se manifestă boala, la ce să fii atent şi cum se tratează în mod obişnuit!

Cum îţi dai seama dacă este tuse convulsivă sau nu?

Primele manifestări ale ale infecției sunt secreţiile nazale și durerea în gât, după cum indică Time of India. La sufari, s-a înregistrat o rată a mortalității de 3%, iar la copiii sub şase lunicum ar fi deshidratare, dificultăți de respirație și pneumonie.

Inițial, simptomele seamănă cu cele ale unei răceli obișnuite, dar, pe măsură ce infecția avansează, se dezvoltă crize severe de tuse, deseori însoțite de un zgomot la inhalare. Vărsăturile și oboseala pot urma acceselor de tuse. Aceste accese pot dura mai multe săptămâni, riscând să ducă în unele cazuri la detresă respiratorie. La sugari, simptomele pot varia, cu un risc mai mare de complicații.

Te-ar mai putea interesa: 6 cauze pentru care tusea nu-ţi trece

Aşa previi tusea convulsivă!

Reţine că tusea convulsivă este foarte contagioasă. Prevenirea infecţiei numite pertussis se face în primul rând  prin vaccinare. Vaccinul, administrat sugarilor și copiilor mici, oferă protecție nu doar faţă de pertussis, ci şi difterie şi tetanos. Boosterele sunt recomandate adolescenților și adulților pentru a menține imunitatea. Femeile însărcinate sunt, de asemenea, sfătuite să întrebe medicul de familie despre vaccinare în timpul sarcinii, pentru a transmite anticorpi de protecție nou-născuților.

Pont

Vaccinarea pentru pertussis, tetanos şi difteria o dată la fiecare zece ani este recomandată de Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA şi Centrul Consultativ pentru Practicile de Imunizare.

Vezi şi: Remediul minune care te scapă de tuse imediat: Medicament 100% natural din 4 ingrediente

Reţine!

Sunt utile şi măsurile de protecţie cunoscute în timpul pandemiei de Covid 19: purtarea măştii, spălarea mâinilor, acoperirea gurii şi nasului cu un şerveţel de unică folosinţă în caz de strănut sau tuse sau în pliul braţului, izolarea la primele semne de boală, evitarea locurilor aglomerate şi aerisirea frecventă a încăperilor.

FOTO: Shutterstock