Rozacee, acnee, puncte negre sau melasmă? Acidul azelaic poate fi soluția

Nu numai adolescenții fac acnee sau acea roșeață inestetică în obraji, ci și adulții care ajung să fie deranjați că au astfel de probleme neplăcute la maturitate.

image

Nu numai adolescenții fac acnee sau acea roșeață inestetică în obraji, ci și adulții care ajung să fie deranjați că au astfel de probleme neplăcute la maturitate. Pentru a le preveni sau vindeca există un ingredient prea puțin cunoscut.

Acidul azelaic este o substanță chimică ce se găsește, în mod natural, în anumite cereale, precum grâul, orzul și secara, dar și în ciuperca „Malassezia furfur‟, care crește chiar pe pielea noastră. Este un ingredient folosit în industria cosmetică pentru îngrijirea tenului, recomandat cel mai adesea de medic. Poate fi cumpărat cu rețetă medicală, însă, la de fel de bine, poate fi și inclus în câteva produse disponibile fără prescripție. La ce este folosit? Pentru a preveni sau trata probleme ale pielii precum acneea, rozaceea și hiperpigmentarea.

Exfoliază și „șterge‟ petele pigmentare

Acidul azelaic are proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare, care distrug bacteriile ce cauzează acneea, de pildă. La fel de bine, poate fi folosit pe post de antioxidant, care neutralizează efectul radicalilor liberi. Aceștia pot cauza inflamații ale pielii și favorizează apariția acneei. Neutralizarea radicalilor liberi cu ajutorul acidului azelaic poate scădea inflamația. Ca să înțelegem mai bine fenomenul, acneea este formată din celule ale pielii care nu se desprind cum trebuie. Celulele moarte se acumulează și astfel apar coșurile. Acidul azelaic poate încetini producția de proteină a pielii, lucru care scade acumularea de celule moarte.

Citește și Cum foloseşti corect produsele cu acid hialuronic. Ce să ştii despre acidul care dă ceasul biologic înapoi!

În același timp, acest acid este extrem de util și-n eliminarea punctelor negre sau a punctelor albe de grăsime de pe față. Fiind exfoliant, poate accelera procesul de regenerare celulară, ceea ce face loc unui nou strat de piele mai luminos și vizibil întinerit. Anumite celule ale pielii se pot pigmenta când te expui la soare. Iar acea pigmentare reprezintă, de fapt, niște pete maronii, care pot fi împiedicate să apară pe piele dacă folosim acidul azelaic în dozajul recomandat de medicul dermatolog.

În același timp, acest acid este extrem de util și-n eliminarea punctelor negre sau a punctelor albe de grăsime de pe față. Fiind exfoliant, poate accelera procesul de regenerare celulară, ceea ce face loc unui nou strat de piele mai luminos și vizibil întinerit. Anumite celule ale pielii se pot pigmenta când te expui la soare. Iar acea pigmentare reprezintă, de fapt, niște pete maronii, care pot fi împiedicate să apară pe piele dacă folosim acidul azelaic în dozajul recomandat de medicul dermatolog.

Alternativă la tratamentelor agresive

Pe lângă alți agenți de combatere a acneei și a hiperpigmentării care există pe piață, acidul azelaic este un ingredient destul de necunoscut și nepromovat de specialiștii din domeniu. Și asta în ciuda faptului că are niște calități incontestabile – deblochează porii, previne acneea și ajută la decolorarea tenului și înlăturarea petelor maronii apărute pe piele. Acidul azelaic e un inhibitor de tirozinază, adică ajută la prevenirea și tratarea hiperpigmentării, dar și la nivelarea tonalității pielii. Este un antioxidant antibacterial mai puțin agresiv ca alte substanțe folosite în tratarea acneei. Așadar, poate fi recomandat și celor cu pielea sensibilă sau care au rozacee sau acnee.

Vezi și Aceste măști din ingrediente naturale te scapă de punctele negre!

Atenție la efectele secundare!

Odată cu încetinirea producției de proteină a pielii (care facilita acumularea de celule moarte și apariția acneei), acidul azelaic ne poate afecta și bariera de protecție a pielii. Cu alte cuvinte, poate distruge și ce e rău, și ce e bun. Astfel, reduce grosimea stratului de la suprafața pielii, ceea ce poate cauza iritații și uscăciune. Situația se înrăutățește atunci când folosești, în același timp, și un gel de igienizare cu alcool, tincturi sau peeling-uri pe piele. În astfel de cazuri, te poți alege cu arsuri, mâncărimi sau câte o roșeață inestetică pe față de ți-e jenă să mai ieși din casă.

Un alt detaliu de care trebuie să ții cont, mai ales dacă ai pielea mai închisă la culoare, e că acidul azelaic poate cauza decolorarea pielii. Dacă pățești așa ceva, ia imediat legătura cu medicul tău, pentru a gestiona cât mai bine situația neplăcută. De asemenea, anumite alimente sau băuturi îți pot înroși pielea pe întreaga perioadă cât folosești acest acid. Așadar, cât timp faci tratamentul cu azelaic, evită să consumi mâncăruri picante, băuturi fierbinți – ca banala cafea sau ceaiul obișnuit – și alcool.

@shutterstock



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg