Topul celor 5 alimente și băuturi care conțin cele mai mult plastic

Problema microplasticelor devine din ce în ce mai apăsătoare, având în vedere că plasticul ajunge tot mai frecvent în alimentele noastre și ne pune sănătatea în pericol. Recent, un studiu publicat în jurnalul JAMA Network Open a scos la iveală prezența fragmentelor microscopice de plastic în țesuturi nazale. Aceste microplastice au fost localizate în bulbul olfactiv, zona din nas responsabilă cu detectarea mirosurilor și situată la baza creierului.

image

Studiile anterioare au demonstrat că microplasticele și nanoplasticele nu afectează doar creierul, ci se găsesc și în plămâni, ficat, testicule, penis, sânge, urină, fecale, lapte matern și chiar placentă. Conform unui raport publicat în Yonsei Medical Journal (YMJ), notează timesofindia.com, impactul microplasticelor asupra organismului uman nu este încă pe deplin înțeles. Alte cercetări sugerează că microplasticele ultrafine pot provoca toxicitate complexă în anumite tipuri de pești, de exemplu peștii-zebră, și pot afecta aproape toate organele după ce pătrund în corpul uman.

Iată cinci alimente care conțin cantități semnificative de microplastice și sfaturi pentru a reduce riscurile!

1. Zahărul și sarea

Zahărul și sarea, esențiale în bucătărie, pot ascunde cantități considerabile de microplastice. Aceste particule pot pătrunde în alimente din ambalaje din plastic sau din recipiente plastice. Un studiu realizat de Toxics Link a testat zece tipuri de sare (sare de masă, sare de rocă, sare marină) și cinci tipuri de zahăr din piețe online și locale. Rezultatul a arătat prezența microplasticelor în toate mostrele, sub diverse forme: fibre, pelicule și fragmente, cu dimensiuni de la 0,1 mm la 5 mm. În plus, un studiu din 2023 a arătat că sarea roz din Himalaya conținea cele mai multe microplastice, urmată de sarea neagră și sarea marină.

2. Pliculețele de ceai

Pliculețele de ceai reprezintă o sursă importantă de microplastice care pot afecta organismul uman. Plasticele din aceste pliculețe se descompun extrem de lent în natură, iar dimensiunea fragmentelor variază între 1 µm și 5 mm. Ceaiul preparat cu apă fierbinte poate elibera substanțe nocive, expunându-te la miliarde de particule plastice care pot pătrunde în celule.

3. Orez

Orezul este un aliment de bază, care contribuie la expunerea noastră la microplastice. Un studiu realizat de Universitatea din Queensland a constatat că fiecare jumătate de cană (100 g) de orez consumat conține între 3 și 4 miligrame de plastic. Orezul instant poate avea până la 13 miligrame de microplastice per porție. Pentru a reduce contaminarea cu plastic, este important să speli bine orezul înainte de preparare.

4. Fructe de mare

Pentru iubitorii de fructe de mare, trebuie să fie conștienți de cantitatea mare de microplastice care ajunge în ocean prin apele uzate și este ingerată de animalele marine. Un studiu efectuat în 2020 a identificat plastic în toate tipurile de fructe de mare testate, indicând acumularea microplasticelor în organismele marine și transferul acestora în corpul uman.

Citește și: Pont pentru prânz! Supă de fructe de mare

5. Apă îmbuteliată

Apa din sticlele de plastic poate conține până la 240.000 de fragmente de plastic, conform unui studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Utilizând tehnici de imagistică avansate, studiul a descoperit mii de bucăți mici de plastic în sticlele de apă de unică folosință. Aproximativ 90% din aceste fragmente sunt nanoplastice, care pot fi absorbite de celulele și țesuturile umane și pot traversa bariera sânge-creier. De fiecare dată când deschizi și închizi capacul sticlei, microplasticele se amestecă în apă.

Pentru a reduce expunerea la microplastice, alege produse fără ambalaje plastice, spală bine alimentele și optează pentru soluții mai sigure. Astfel, vei proteja sănătatea ta și a celor dragi.

Vezi și: Ce putere de vindecare au cristalele? Sarea de Himalaya îmbunătăţeşte simptomele mai multor afecţiuni

@shutterstock

Editor: Raluca Toma



Recente

Ce alimente sunt ultraprocesate si cat de periculoase sunt  Sursa foto shutterstock 1425370253 jpg
masuta cafea jpg
Secretele unei fripturi perfecte (1) jpg
Cele mai comune greșeli în prepararea cafelei și cum sa le eviți jpg
Cadoul de Secret Santa pentru o colega de birou cum te incardezi intr un buget rezonabil jpg
Taietei cu legume  Sursa foto shutterstock 2300575485 jpg
shutterstock 670245910 jpg
Biscuiti cu alune  Sursa foto shutterstock 1666911769 jpg
namol  foto   Shutterstock jpg
pexels peterfazekas 1764089 jpg
Smoothie de mere si morcovi  Sursa foto shutterstock 2354224031 jpg
Salata de linte  Sursa foto shutterstock 2080651627 jpg
shutterstock 1312092965 jpg
shutterstock 2492769881 jpg
Fursecuri cu susan  Sursa foto shutterstock 1852921957 jpg
55bfd353 3536 4f24 97d1 719555bb9f9b jpg
Placinta ciobanului  Sursa foto shutterstock 261383545 jpg
Un aliment care pare saatos iti poate creste colesterolul  Sursa foto shutterstock 2287820521 jpg
clickpentrufemei ro parfum arabesc  jpg
Biscuiti fragezi  Sursa foto shutterstock 2074324606 jpg